İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Ankara temaslarının en dikkat çeken ayağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. Tugay, uzun süredir gerçekleştirmek istediği Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesini yaptı. Yaklaşık 30 dakika sürdüğü belirtilen görüşmede İzmir’in merkezi yönetimden beklentileri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm bekleyen dosyaları gündeme geldi. Görüşmenin en dikkat çekici ayrıntılarından biri ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da görüşmede yer alması oldu.
İzmir’in bekleyen dosyalarını Erdoğan’a anlattı
Edinilen bilgilere göre Cemil Tugay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İzmir’de devam eden ve hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi verdi. Görüşmede özellikle merkezi yönetimin onayını gerektiren projeler ile Büyükşehir Belediyesi’nin dış finansman ve kredi süreçlerinin gündeme geldiği belirtildi. Tugay’ın, İzmir’deki yatırımların hızlandırılabilmesi için bekleyen onayların sonuçlandırılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek istediği ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi açısından merkezi yönetimin onayı veya iş birliğini gerektiren yatırımlar uzun süredir kentin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Murat Kurum detayı dikkat çekti
Erdoğan-Tugay görüşmesinin yaklaşık yarım saat sürdüğü belirtilirken, toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da yer alması dikkat çekti. Tugay ile Kurum daha önce de Ankara’da bir araya gelmişti. Temmuz ayında gerçekleştirilen görüşmede İzmir’in kentsel dönüşüm sorunları, deprem riski taşıyan yapıların dönüşümü ve Karabağlar’daki 15 mahalleyi ilgilendiren kentsel dönüşüm alanı ele alınmıştı. Tugay o görüşmenin ardından İzmir’in sorunlarının çözümü için ilgili kurumlarla diyalog ve ortak çözüm arayışını sürdüreceğini açıklamıştı.
Krediler ve onaylar gündemde
Külliye’deki görüşmede öne çıkan konuların başında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bekleyen proje ve finansman dosyalarının geldiği belirtildi. Tugay’ın özellikle belediyenin yatırım programında bulunan projelerin ilerleyebilmesi için gerekli süreçlerin hızlandırılmasını istediği öğrenildi. Görüşmede hangi kredi veya projeler için somut bir karar alındığına ilişkin ise henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.
Ankara’da ulaşım zirvesi de yaptı
Tugay’ın Ankara temasları Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesiyle sınırlı kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile de bir araya geldi. Bu görüşmede İkinci Çevre Yolu, şehir içi ulaşım bağlantı yolları, İZBAN ve metro projeleri ele alındı. Tugay, Uraloğlu ile görüşmesinin ardından İzmir’in öncelikli ulaşım konularını “ortak bir yaklaşım ve iş birliği çerçevesinde” değerlendirdiklerini belirterek Bakan Uraloğlu’na yaklaşımı nedeniyle teşekkür etti. Böylece Tugay’ın Ankara temaslarında İzmir’in ulaşım yatırımlarından kentsel dönüşüme, bekleyen kredi ve proje onaylarından merkezi yönetimle iş birliğine kadar geniş bir dosya gündeme taşınmış oldu.
Siyasi kulisleri de hareketlendirdi
Erdoğan ile gerçekleştirilen görüşme, Cemil Tugay’ın siyasi geleceğine ilişkin uzun süredir devam eden tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı. CHP’den ayrılarak görevini bağımsız sürdüren Tugay hakkında bir süredir AK Parti’ye geçeceği yönünde iddialar ortaya atılıyor. Tugay ise daha önce bu iddiaları reddetmiş ve belediye başkanlığı görevini bağımsız olarak sürdüreceğini açıklamıştı. Bu nedenle Külliye’deki görüşmenin olası bir parti değişikliğiyle bağlantılı olduğuna ilişkin iddialar şu aşamada doğrulanmış bir siyasi karar niteliği taşımıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirilen görüşmede Murat Kurum’un da yer alması ve hemen ardından İzmir’in büyük ulaşım projeleri için Bakan Uraloğlu ile görüşülmesi, Tugay’ın Ankara temaslarını İzmir siyasetinin en çok konuşulan başlıklarından biri haline getirdi. Şimdi gözler, Ankara’da masaya yatırılan İzmir’in bekleyen projeleri ve kredi onaylarına ilişkin önümüzdeki günlerde somut bir adım atılıp atılmayacağına çevrildi.




