Temaslarda bulunmak üzere Adıyaman'a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilk olarak Adıyaman Valisi Osman Varol'u ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Tatar, daha sonra 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve Kıbrıs'tan gelen sporcuların da hayatını kaybettiği İsias Otel enkaz alanını dolaştı. Burada inceleme yapan ve depremde hayatını kaybedenler için dua eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, depremde hayatını kaybedenlerin acısını hala yaşadıklarını ifade etti.

'KIBRIS TÜRKLERİ DE BURADA HAYATLARINI KAYBETTİ'

Deprem felaketinin ardından Kıbrıs'tan arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Ersin Tatar, "Ekiplerimiz, burada bir hafta boyunca enkaz altından canlarımızı kurtarmak için olağanüstü bir gayret ve çaba gösterdi ama netice alamadık ve enkazdan çıkarılan canlarımızı KKTC'ye götürüp defnettik. Dolayısıyla Adıyaman ile KKTC arasında oluşan bu bağlar, ilişkiler her zaman daim olacaktır. Burada tüm Adıyaman halkına bir kez daha sabırlar diliyorum, hayatlarını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyorum. Acımız büyüktür, acımız milletindir. Kıbrıs Türkleri de burada hayatlarını kaybettiler ama Türk milletine ve buralarda yaşayan insanlarımıza bir kez daha sabırlar diliyorum.

Bu acımız, bir bakıma yüreklerimizi dağlayarak bizleri daha da yakınlaştırmıştır. Şu anda bir yargı süreci var ve bizler de süreci takip ediyoruz. Adaletin yerini bulabilmesi için elbette bağımsız Türk yargısı, mutlak suretle gereğini yapacaktır. Bağımsız Türk yargısına olan güvenimizi bir kez daha buradan ifade ediyorum" diye konuştu.

GAZİANTEP’E GEÇTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Adıyaman'ın ardından Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı etkinlikleri kapsamında Gaziantep’e geçti. Tatar, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i ziyaret ettikten sonra Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen resim sergisini gezdi. Tatar, programına Kıbrıs gazilerinin de katıldığı toplantı ile devam etti.

'BİZ, ANADOLU’NUN BİR PARÇASIYIZ'

Tatar, KKTC’nin Türkiye ile kültür ve ortak hedefler açısından iç içe olduğunu ve bu birlikteliğin baki olduğunu söyledi. KKTC’nin Türkiye ile sınır yakınlığından bahseden Tatar, "Anadolu'ya o kadar yakınız ki suyumuzu getirdik. Yunanistan'a 1000 kilometre, Brüksel ise 2000 kilometre uzaklıktadır. Dolayısıyla biz; Anadolu'nun bir parçasıyız, uzantısıyız ve bu da tarihte hep böyle oluşmuştur" diye konuştu.

'KKTC’NİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KATKISI VARDIR'

Tatar, KKTC’nin egemenlik konusuna büyük önem verdiğini söyledi. KKTC’nin karşısında yer alan güçler olduğunu ve bu güçlerin de farklı menfaatler peşinde olduğuna dikkat çeken Tatar, şöyle konuştu:

"Karşımızda birtakım güçler vardır. Onların menfaatleri de başkadır. Eğer biz bir milletsek coğrafyamıza, Türkiye'yle komşu ilişkisine, Akdeniz'deki yeni siyasete, Doğu Akdeniz'in artan stratejisine ve Türk dünyasına baktığımızda en güneydeki Türk devleti olarak bağımsız Türk Cumhuriyeti vardır. Bu bağımsız Türk devletinin toprağıyla, kıyıları, egemenliği, deniz alanları, kara suları, kıta sahaları, ekonomisi, bunların hepsiyle Mavi Vatan'a, Türkiye Cumhuriyeti’ne katkısı vardır. KKTC'nin Türk dünyasına katkısı vardır."

Tatar, Akdeniz’de önemli doğal kaynakların yer aldığını ve KKTC’nin bu haklarını almak için gayret ettiğini dile getirdi. Kıbrıs’ın her alanda savunulmazsa oluşabilecek risklere dikkat çeken Tatar, şöyle devam etti:

"Kuşatılırsak gemilerimiz bile açık sulara açılamaz, uçaklarımız havada belli bir yerden sonra ilerleyemez. KKTC, milli bakımdan çok değerlidir. KKTC'nin bekası, egemenliği, Mavi Vatan'da yetki alanları ve Libya koridoru ile Türkiye'nin bambaşka bir gerçekle Doğu Akdeniz'de haritası ortaya çıkıyor. Kimse, bizim sürdürdüğümüz siyaseti hafife alamaz. Bu siyaset, KKTC ile ana zemin buldu. Bu zeminde denizde, karalarda, hava sahasında çok daha fazla ulusal ve milli çıkarlarımızın bekası için birtakım kazanımlar elde edilmiştir. İnşallah bunları da hep birlikte devam ettireceğiz."

Kaynak: DHA