Suriye'de muhalifler 61 yıllık Baas rejimine son verirken Esad rejimine bağlı askerlerin neden ilerleyişi karşı koymadığı da merak konusu oldu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Suriye güvenlik güçlerinin İdlib'deki hareketlerden haberdar olduğunu fakat ordunun yetersiz kaldığını açıkladı.
Ordunun motivasyon kaybı
İran Devlet Kanalına konuşan Erakçi, Suriye ordusunun motivasyon kaybı yaşadığını ve bu durumun propaganda ile psikolojik savaştan kaynaklandığını belirtti. Erakçi, ayrıca İran'ın her zaman Suriye hükümetine muhaliflerle barışçıl diyalog kurmayı tavsiye ettiğini vurguladı.
Reformlar konusunda yavaş hareket
Astana sürecinin gerilimi azaltmayı ve hükümet ile muhalefet arasında siyasi diyaloğu sağlamayı hedeflediğini belirten Erakçi, Esad hükümetinin reformlar konusunda yeterince hızlı hareket etmediğini ifade etti.
İran'ın askeri varlığı
İran'ın Suriye'deki askeri varlığının DEAŞ ile mücadeleyle sınırlı olduğunu ve direniş gruplarına destek sağladığını belirten Erakçi, Suriye'nin iç sorunlarının çözümünün ise tamamen Suriye hükümetine ait bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Suriye ordusunun yetersizliği
Suriye ordusunun yetersizliği ve motivasyon kaybı, Esad rejiminin devrilmesine giden yolda önemli etkenler olarak öne çıkıyor. İran'ın bu konuda yaptığı açıklamalar, Suriye'deki durumun karmaşıklığını ve ülkede yaşanan güç mücadelesini gözler önüne seriyor.