Bakan Bolat: Kişi başına milli gelirimiz yıl sonunda 15 bin dolara yükselecek Bakan Bolat: Kişi başına milli gelirimiz yıl sonunda 15 bin dolara yükselecek

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve bazı kanunlarda yapılacak değişiklikler, işletmelerin haritalı adres bilgisi paylaşımı için yıllık lisans bedeli ödemesini gerektirecek. Söz konusu lisans bedelleri, 1.750 TL’den başlayıp 1 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkabilecek. İzinsiz paylaşım yapılması durumunda ise bu bedelin iki katı para cezası kesilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin ticari amaçlı veri kullanan işletmelere yönelik olduğunu ve esnafların bu kapsamda değerlendirilmeyeceğini belirtti.

Köy kanunu değişikliğiyle başlayan süreç

CBS düzenlemeleri, TBMM’de görüşülen Köy Kanunu’ndaki değişikliklerin bir parçası olarak gündeme geldi. Başarsoft’un kurucu ortağı Alim Küçükpehlivan, düzenlemenin küçük işletmeler dahil tüm şirketlere ek yükler getirdiğini ifade etti. Küçükpehlivan, konum paylaşımı veya harita kullanımı yapan işletmelerin yıllık lisans bedelleri ödemek zorunda kalacağını vurguladı.

Ayrıca, bir işletmenin internet sitesi üzerinden konum paylaşması ya da bir mesajlaşma uygulamasından konum göndermesi durumunda bile bu yükümlülüklerin devreye girebileceğini söyledi. Küçükpehlivan, “Bu durum milyonlarca işletmeyi etkileyebilir ve dünyada bu tür bir lisans uygulaması örneği bulunmamaktadır” dedi.

Yerli şirketlerin rekabet gücü zayıflıyor

Düzenleme, Türkiye’deki yerli harita üreticilerinin uluslararası dev şirketlerle aynı yükümlülüklere tabi tutulmasına neden oluyor. Başarsoft, hem yerel hem de küresel şirketlere aynı seviyede yıllık lisans bedeli öngörülmesinin, yerli şirketlerin rekabet gücünü zayıflatacağını savundu.

Küçükpehlivan, bu düzenlemelerin sektöre yönelik bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ve yerli firmaların cezalarla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Yerli çözümlerle dışa bağımlılık azaltılıyor

Başarsoft, enerji ve şehircilik alanlarında geliştirdiği yazılımlar sayesinde Türkiye’nin yurt dışına yaptığı milyonlarca dolarlık yazılım lisans ödemelerini önlemeyi hedefliyor. Küçükpehlivan, enerji dağıtım şebekeleri ve şehircilik alanında geliştirilen projelerle yıllık 200 milyon dolara kadar tasarruf sağlanabileceğini ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi için geliştirilen şehir yönetim sistemiyle, şehirle ilgili ulaşım, vergi ve diğer hizmetlerin tek bir platformda sunulması planlanıyor. Bu yazılımın, Türkiye genelindeki belediyelerde uygulanabileceği belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ