Ev hanımlarının uzun zamandır beklediği emeklilik hakkı, yeni bir torba yasa teklifiyle gerçek oluyor. Çalışan annelere de yıpranma payı verilmesini içeren düzenleme, Meclis gündemine gelmeye hazırlanıyor. Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalı olabilecek ve primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha düşük maliyetle ve daha kısa sürede emekli olabilecekler.

Ev Hanımlarına Sosyal Güvence Desteği

Türkiye’de milyonlarca ev hanımının hayalini süsleyen emeklilik hakkı, yeni bir torba yasa teklifiyle hayata geçirilmeye çalışılıyor. Torba yasa teklifinin kısa süre içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. Düzenlemeyle ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi aracılığıyla sosyal güvenceye kavuşturulacak. Ev hanımlarının, ödeyeceği primlerin her ay üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede ev hanımları daha düşük prim ödeyerek daha erken emekli olabilecekler. Halen Meclis’te görüşülen Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulmasıyla devreye alınacak destek tutarı mevcut asgari ücret üzerinden aylık bin 430 liraya denk gelecek. Ayrıca, ev hanımları sosyal güvence kapsamında sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler.

Çalışan Anneler İçin Yıpranma Payı

Torba yasa teklifi, çalışan anneler için de önemli bir düzenleme içeriyor. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde kısmi emeklilik için gereken gün sayısı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek. İkinci aşamada, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda, çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi yapılacak ve son aşamada doğum borçlanması ile ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu torba yasanın kısa süre içinde Meclis’e sunulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurmuştu

Ev hanımlarına emeklilikle ilgili ilk duyuruyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haziran ayında yapmış ve ‘Evlerimizin yükünü çeken ev hanımlarına emeklilik hakkı getiriyoruz. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının primlerinin üçte birini biz karşılayacağız. Yıpranma hakkı da vererek ev hanımlarının daha kısa sürede emekli olabilmelerini sağlayacağız’ demişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da evlilik kredisi ve Aile Fonu ile ilgili bir soru üzerine ‘Önce pilot uygulama olarak deprem bölgesinden başlayacak. Özellikle, gençlere evlilik kredisi dediğimiz 150 bin lira, iki yılı geri ödemesiz, 4 yıllık krediyle destek verme mekanizmasını içeriyor. İleride fonlar, imkanlar arttıkça başka destekler de gelebilir’ açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ