Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından sunulan ve evlenecek çiftlere 2 yıl geri ödemesiz kredi verilmesini amaçlayan Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.
Fonun Yönetim Kurulu ve Yetki Dağılımı
Yasa kapsamında, Fon'un Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı'ndan oluşacak. Yönetim Kurulu, Fon'dan kaynak aktarımı yapılacak projeleri belirleyecek ve aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını oy çokluğu ile kararlaştıracak.
Cumhurbaşkanı'na Yüzde Belirleme Yetkisi
Yasa ile belirlenen Fon kaynakları, petrol, doğal gaz ve maden gelirlerinin belirli bir oranı, diğer fonların gelirleri, geri ödeme tutarları, bağış, yardım, hibeler ve diğer gelirlerden oluşacak. Cumhurbaşkanı, 6491 sayılı ve 3213 sayılı kanunlar kapsamında aktarılacak tutarlara ilişkin yüzdeleri yüzde 0 ila yüzde 40 arasında belirleme yetkisine sahip olacak.
Fon Kullanımı ve Denetimi
Fon'dan kaynak aktarımına ilişkin sorumluluk, projelerin ekonomik ve teknik açıdan yapılabilirliği ilgili kurum ve kuruluşlara bırakılırken, ödeneklerin kaydedilmesi ve harcanmayan kısımlarının ertesi yıla devretme yetkisi de bu kurum ve kuruluşlara verildi. Fon harcamalarına şeffaflık getirilmesi amacıyla mali veriler altı aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacak ve Fon, Sayıştay denetimine tabi olacak.
Fon'a İlişkin Vergi Muafiyetleri ve Cumhurbaşkanlığı Yetkisi
Yasa ile Fon'a ve Fon'un kaynaklarına ilişkin gelir ve kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga ve harçlar, BSMV ve KKDF kapsamında bazı muafiyet ve istisnalar tanındı. Fon'un çalışma usul ve esasları, kaynakları, harcamaları ile kaynak aktarımına ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.