ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede üç bankanın iflas etmesi ve piyasalarda beklentilerin karşılanamaması sonrasında faiz oranlarını arttırdı. Fed, politika faizini yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı ve enflasyonu yüzde 2'ye döndürmek için ek sıkılaştırmaların yapılacağı açıklamasında bulundu. Ancak, faiz artışının hızı, ekonomik faaliyetler ve enflasyonu etkileyen gecikmelerin dikkate alınarak belirleneceği belirtildi. Ayrıca, ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu vurgulandı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, gelecekteki belirsizliklerin fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini gösterdi. Analistler, Fed'in bankacılık sektörüne yönelik endişeler nedeniyle politika alanını daraltabileceğini belirtirken, toplantı öncesinde ve sonrasında belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankacılık krizine ilişkin açıklamalar yaparak, sigortasız tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmediklerini belirtti. Küçük ya da topluluk bankalarının batmasının büyük bir bankanın batması kadar bankalardan mevduat çıkışını tetikleyebileceğine dikkat çeken Yellen, banka iflaslarındaki sistemsel riskleri vaka bazında belirleyeceklerini açıkladı.
Türkiye pas geçti
Türkiye Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 8.5'te sabit tutma kararı aldı. PPK metninde, para politikasının yeterli olduğuna vurgu yapılırken, son dönemde yaşanan küresel bankacılık krizine ilişkin, “finansal istikrarı tehdit eden koşullar oluştu” ifadesi kullanıldı. Metinde, finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının sürdüğü belirtildi. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenirken, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacağı öngörüldü.