Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Üçlü çotanakların 1 tanesinde, beşli çotanakların 2 tanesinde hatta bazen 3 tanesinde kokarca ve filiz kurdu sokması sonucu gelişemeyen ürünlerin olduğunu tespit ettik” dedi.
Karadeniz Bölgesi’nde hasadı yaklaşan fındıkta, yağışlı havanın meydana getirdiği hasarların tespitine yönelik çalışma başlatıldı. Ordu’nun Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 300 rakımın altındaki fındık bahçelerinde yürütülen hasar tespit çalışması kapsamında bahçelerde olgunlaşmaya başlayan çotanaklardan numuneler alındı. Çotanak içindeki fındıklar üzerinde yapılan incelemede ‘istilacı’ olarak nitelendirilen kahverengi kokarca ve fındığa özel bir zararlı olan fındık filiz güvesi (fındık kurdu) izine rastlanıldı. Çalışmada her 3’lü çotanaktan 1’i ve 5’li çotanaktan 2’sinin kahverengi kokarca ve fındık kurdu nedeniyle gelişemediği tespit edildi.
‘FINDIK REKOLTESİNDE YÜZDE 10 İLE 15 ARASINDA BİR DÜŞÜŞ GÖRÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık bahçelerinde yürütülen çalışmalarda ilişkin açıklamalarda bulundu. Havaların yağışlı olması nedeniyle fındıkta mücadelenin yapılamadığını belirten Akça, “Özellikle yeşil kokarca, kahverengi kokarca, filiz güvesi mücadelesi mayıs ayında havaların yağışlı olması nedeni ile yapılamadı. Onun içinde bölgemizde bu tür zararlıların oluşturmuş olduğu sıkıntı ile karşı karşıyayız. Kahverengi kokarca mayıs ayı döneminde özellikle fındığın kabuğu daha sertleşmeden yani bizim tabirimiz ile su halindeyken meyveyi sokarak içinin özünü emiyor. Dolayısı ile meyvenin içinin oluşmasını engelliyor. İç oluşmayan meyve de kalite düşüklüğüne sebebiyet veriyor. Filiz güvesi de yine aynı bu dönemde meyvenin kabuğu sertleşmeden meyvenin özünü tahrip ederek verimin etkilenmesine neden oluyor. Özellikle tam o dönemde mücadelesi yapılması gereken bu üç zararlıya karşı yapılamayan mücadele sonucunda yapmış olduğumuz analizler fındık rekoltesinde en az yüzde 10 ile 15 arasında bir düşüş görüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
‘BUNLAR BİR VERİM, KALİTE KAYBIDIR’
Çalışmalarda kokarca ve filiz güvesi sokması nedeniyle gelişemeyen ürünlerin olduğunun tespit edildiğini ifade eden Akça, “Üçlü çotanakların 1 tanesinde, beşli çotanakların 2 tanesinde hatta bazen 3 tanesinde gelişemeyen ürünlerin olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bunlar bir verim, kalite kaybıdır. Şu anda baktığımızda büyük bir sıkıntı oluşacağı görülüyor. Bu süreçte yapılamayan mücadele sonucunda da birçok ürün zarar gördü. Bunu bire birde tespit ettik. Ama geride kalan ürünü kurtarmak için muhakkak üreticilerimizin daldan yani yapraktan besleme yapması gerekir. Yaprak gübrelerini muhakkak kullanmaları gerekir ki, ürünün artık geri kalanını kurtarabilsinler, ürünün geri kalanını randımanlı, kaliteli bir şekilde hasat edebilsinler. Bu çok önemli” ifadelerinde bulundu. (DHA)
FOTOĞRAFLI