Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı yeni düzenleme ile fatura, fiş ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesi durumunda uygulanacak cezalar artırıldı. Yeni düzenlemede, belge düzenlemeyen ya da alıcıya vermeyenlere önemli yaptırımlar öngörülürken, 5 iş günü kuralına dikkat çekiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni düzenleme: Belgeleri almayan da, vermeyen de cezalandırılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" kapsamında, ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi halinde uygulanacak cezalara ilişkin detaylar netleşti.

Bu yeni düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgelerin, yani fiş, fatura ve serbest meslek makbuzlarının, bir takvim yılı içinde birden fazla kez düzenlenmemesi ya da alınmaması durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya her bir tespit için artan oranlarda cezalar uygulanacak.

Asgari ücrette 'ara formül' iddiası! Asgari ücrette 'ara formül' iddiası!

Cezalar artarak devam ediyor

Örneğin, ilk kez belge düzenlememe durumunda kesilecek en düşük ceza miktarı 10 bin lira olarak belirlenirken, ikinci tespitte bu rakam 20 bin liraya çıkacak. Üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira ve beşinci tespitte 50 bin liraya kadar cezalar artacak. Altıncı tespitte ise bu ceza 100 bin lira gibi yüksek bir seviyeye ulaşacak.

5 iş günü içinde bildirim yapana ceza yok

Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri ise, belge düzenlenmediğinde alıcıların vergi dairesine 5 iş günü içinde durumu bildirmeleri halinde ceza kesilmeyecek olması. Bu, alıcıların karşılaştıkları usulsüzlükleri kısa sürede raporlayarak cezai yaptırımdan kurtulmalarını sağlıyor.

Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcılar için işler daha sert ilerliyor. Eğer satıcı belgeleri düzenlemezse, 3 kat artırımlı özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Farklı belge verilmesi halinde ceza miktarları daha da artıyor

Satıcı tarafından, alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgeler yerine başka bir belge düzenlenmesi durumunda da yine yaptırımlar uygulanacak. Alıcı bu durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse kendisine ceza kesilmeyecek. Ancak satıcıya kesilecek ceza miktarı 6 kat artırımlı olacak.

Kayıt dışı işlemler için cezalar daha da ağırlaştırıldı

Yapılan düzenleme ile kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara yönelik cezalar da artırıldı. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösterenler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak. Ayrıca, mükellefiyet tesis ettirilmeden yapılan ticari işlemler tespit edildiğinde de cezalar artırımlı olarak tatbik edilecek.

Bunun yanı sıra, dijital platformlardaki reklam, ilan, satış ve kiralama işlemlerine ilişkin bildirimlerin eksik ya da yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza kesilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ