Özge UYANIK- Türkiye’de açlık sınırı her geçen gün yükselirken, milyonlarca emekli ve asgari ücretli geçim mücadelesi veriyor. Ramazan ayı yaklaşırken, Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 yılı fitre bedelini 180 TL olarak belirledi. Alo 190 Diyanet fetva hattına yöneltilen "Fitre kimlere verilebilir?" sorusuna verilen yanıt ise dikkat çekti. Diyanet, "Asgari ücretli ya da emekli maaşı alan birinin geçinemediğini düşünüyorsanız, yan geliri yoksa, evi kiraysa ya da evi varsa bile yakıtını ödeyemiyorsa fitre verilebilir" açıklamasında bulundu. Bu yanıt, milyonlarca emeklinin ve düşük gelirlinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını bir kez daha ortaya koydu.
"FİTRE VERİRDİM, ŞİMDİ ALACAK HALE GELDİM"
Emekliler, Diyanet’in bu açıklamasına tepki göstererek artık fitreye muhtaç hale getirildiklerini ifade etti. Pazar alışverişlerinde 180 lirayla alınabileceklerin kısıtlı olduğunu belirten vatandaşlar, mutfak masraflarının altından kalkamadıklarını dile getirdi.
Emekli Feridun Cesur, " Hükümetten Allah razı olsun, bizi bu kadar düşürdüğü için. Siz de görüyorsunuz patlıcan 80, muz 55, domatesin tanesi 25 lira. Nasıl alacağız? Bu emekli maaşıyla ancak Kabristana gidilir. Bizim Müslümanlık adetlerimizden biridir fitre vermek. Ben de fitre verirdim, ancak şimdi fitre alacak duruma düştük. Fitre vermeyi bırakın, kapı kapı gezip ‘Fitreyi bana verin’ diye isteyen emekliler var. “ diye konuştu.
Fatoş Ayal ise " Emekliyi sadaka bekler duruma getirdiler artık. Bizi asgari ücrete bile layık görmüyorlar. Ben 11 bin 100 lira alıyorum, zaten maaş kiraya gidiyor. Elektrik, su faturası derken çocuklar yardım etmese hayatta kalamayacağız. Pazarın halini görüyorsunuz. 180 liraya pazardan bir kilo fasulye, yarım kilo patlıcan alırsınız başka da bir şeye elinizi süremezsiniz. Emeklinin maaşı artık demek ki fitre verilecek kıvama getirildi. Bunu da kendileri kabul etmiş oluyor.” dedi.
"EMEKLİ ARTIK BAYRAM HARÇLIĞI KADAR KIYMET GÖRMÜYOR"
Pazar esnafı Recep, “Akşam üzeri geldiğiniz zaman pazardan kırık, çürük malları 180 liraya alabilirsiniz. Yaşam standardının bu kadar yükseldiği bir dönemde 180 lira demek 0 lira demek. Çocuğa bile bayram harçlığı verirken 100 lira veriyorsunuz. 100 lirayı çocuğa verip, 180 lira fitre parası koymak doğru değil. Köyde yaşayan, evi kira olmayan, yiyeceğine para vermeyen emekliler için şartlar farklı. Ancak şehirde yaşayan emeklinin maaşı zaten faturalara gidiyor. Konunun özü ne olursa olsun 180 lira para değil. “ diyerek tepkisini dile getirdi.
Emin Güngönül ise "İlk emekli olduğumda maaşımla 2 tam altın alabiliyordum, şimdi bir çeyrek bile alamıyorum. Pazarda bir kilo fasulye ancak alınır. Eskiden pazara gelip tanıdık görünce selamlaşırdık, şimdi ‘çay ısmarlamam gerekir mi’ diye düşünüp yolumu değiştiriyorum. İnsanlar bunalımda, psikiyatri önlerinde kuyruklar uzuyor" dedi.
DİYANET'İN FİTRESİYLE MECLİS LOKANTASINDA KARNINIZ DOYAR!
Öte yandan, geçim sıkıntısı çeken vatandaşların karşısında, TBMM lokantasındaki düşük fiyatlar tepki çekiyor. Meclis lokantasında en pahalı yemek 180 lira. Bir sosyal medya kullanıcısının güncel tarihli paylaştığı hesap, Meclis'te yemek fiyatlarının piyasanın çok altında olduğunu gözler önüne serdi. TBMM lokantasında Hasan Paşa Köfte 66 lira, Izgara Köfte 160 lira, Kuzu İncik Keşkekli 72 lira, Kuzu Şiş 175 lira. Bu hesaplara göre diyanetin belirlediği 180 fitre ücretine ancak TBMM’de karnınızı doyurabilirsiniz…
KENT LOKANTALARINA UZAYAN KUYRUKLAR
İhtiyaç sahibi vatandaşların uygun fiyatlı gıdaya ulaşabilmesinin bir yolu ise kent lokantaları. Ekonomik kriz derinleştikçe, CHP’li belediyelerin açtığı Kent Lokantaları’na olan ilgi de artıyor. Konak Kemeraltı’nda dört çeşit yemek 50 liraya satılırken, vatandaşlar uygun fiyatlı yemek için uzun kuyruklarda bekliyor. Kuyruklarda da en fazla rastlayabileceğiniz kişiler yine emekliler. Geçim sıkıntısının derinleştiği bu günlerde, ihtiyaç sahibi vatandaşlar çareyi ya kent lokantalarının ucuz yemeklerinde ya da başkalarının yardımlarında arıyor.