Fransa'da erken genel seçimlerin ardından iki ay geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisin en büyük siyasi grubu olan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının başbakan adayını kabul etmeyi reddetti. Bu durum, seçimlerin ardından siyasi belirsizliği artırdı.

Macron, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında hükümet kurma sürecini geçici olarak durdurmuş, ancak geçen hafta siyasi parti liderleri ve parlamento temsilcilerini Elysee Sarayı'nda ağırlayarak süreci yeniden başlatmıştı. Ancak bu adım, Macron'un seçim sonuçlarını göz ardı ettiği eleştirilerine neden oldu.

Macron'dan Yeni Başbakan Ataması Bekleniyor

Macron, bir dizi görüşmenin ardından yeni başbakanı ataması gereken dönemde, NFP’nin başı çektiği bir hükümet kurulmasına izin vermedi. Bu durum, sol ittifak tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Sol ittifak, Macron'un bu dışlayıcı tavrına sert bir dille karşı çıkıyor.

Macron, istikrarlı ve kapsayıcı bir çoğunluk hükümeti kurmak için müzakerelere devam edileceğini açıklarken, sol ittifak, Macron’un bu tutumuna karşı tepkisini sürdürüyor. Macron’un, özellikle solun azınlık hükümetine sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Sağ Tehdidine Karşı Erken Seçimler Düzenlendi

Macron, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki zaferinin ardından, ulusal meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Ancak bu seçimler, Macron’un umduğu gibi sonuçlanmadı ve Fransa’yı alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine itti. Seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak, hükümet kurmak için gerekli olan 289 milletvekiline ulaşamadı.

Macron’un seçimleri, 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yükselen sağ tehdidine karşı merkez seçmeni kendi etrafında toplamak amacıyla düzenlediği ifade ediliyor. Ancak seçimler, Fransa tarihinin en parçalı meclis yapısını ortaya çıkardı.

Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak

Sol İttifaktan Macron’a Sert Eleştiriler

Seçim sonuçlarının ardından hükümet kurma müzakerelerini yavaşlatan Macron, sol ittifakının azınlık hükümetine sıcak bakmadığını açıkça belli etti. Bu süreçte, Macron’un Paris Olimpiyatları sırasında yeni bir başbakan atamama kararı da tartışmalara neden oldu.
Meclisin en büyük siyasi grubu olarak hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesini bekleyen sol ittifak, Macron’un solun ortak başbakan adayı Lucie Castets’i göz ardı eden tutumunu "demokratik darbe" olarak nitelendirdi.

Sol İttifak Macron’un Koalisyon Planına Direniyor

Macron, Olimpiyatlar'ın ardından solcu siyasilerle görüşmelere başlayarak hükümet kurma müzakerelerini yeniden başlattı. Ancak Macron’un sol ittifakın başbakan adayı Castets’i yine dikkate almaması, tepkilere yol açtı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron hükümet müzakerelerinin ikinci turuna başlayarak, sol ittifakın en büyük partisi olan Boyun Eğmeyen Fransa’yı (LFI) dışlayarak, ittifakın geri kalan sol partilerine "meclisteki diğer siyasi partilerle iş birliği" çağrısı yaptı.

Bu girişim, sol ittifakın tepkisine neden oldu. Sol ittifakın önde gelen isimleri, Macron’un demokrasi karşıtı bir darbe yaptığını iddia ederek, yasal süreç başlatacaklarını duyurdu. Lucie Castets, Macron’un kendisine hükümete başkanlık etme görevi vermemesine ilişkin, "Demokrasinin Cumhurbaşkanı gözünde değeri yok" ifadesini kullandı. Sol ittifakta yer alan Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelier ise, "Seçimleri çaldırıyoruz" dedi.

Kaynak: AA