Düşünce ve ifade özgürlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle tartışma yaratan Etki Ajanlığı Yasası, basın ve yayın dünyasını harekete geçirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), PEN Yazarlar Derneği, DİSK Basın İş ve Türkiye Yayıncılar Birliği gibi önde gelen altı meslek örgütü, bu yasaya karşı ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yasa teklifi şimdilik geri çekildi

Toplantının başında yapılan açıklamada, yasa teklifinin muhalefet ve sivil toplumun tepkileri üzerine şimdilik geri çekildiği belirtildi. Ancak meslek örgütleri, bu düzenlemenin yeniden gündeme gelmesinden endişe duyduklarını ifade etti. TGC Başkanı Vahap Munyar, “Bu yasanın geri çekilmesi geçici bir durum olabilir. Bütçe görüşmelerinden sonra tekrar gündeme geleceğini düşünüyoruz” dedi ve bu yasadan tamamen vazgeçilmesini talep etti.

“Düşünce özgürlüğüne ağır bir darbe”

PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, yasaya sert eleştirilerde bulundu. Oral, düzenlemenin amacının sadece muhalif sesleri susturmak olduğunu ifade ederek, “Bu yasa, düşünce özgürlüğünü daha da kısıtlayarak toplumu korkutmayı hedefliyor. İktidar, kendisi gibi düşünmeyen herkesi ‘casus’ ilan edebilecek bir ortam yaratmak istiyor” dedi.

Survivor Dilşah kimdir? Survivor 2025 Gönüllüler yarışmacısı Dilşah Kurt hakkında merak edilenler Survivor Dilşah kimdir? Survivor 2025 Gönüllüler yarışmacısı Dilşah Kurt hakkında merak edilenler

Oral ayrıca, bu yasanın yürürlüğe girmesi halinde yalnızca gazetecilerin değil, akademisyenler, sosyal medya kullanıcıları ve sivil toplum kuruluşlarının da baskı altına alınacağını belirtti.

“Basın üzerindeki baskılar her geçen gün artıyor”

DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, basın özgürlüğünün zaten ciddi baskılar altında olduğunu somut örneklerle dile getirdi. Dedeoğlu, geçtiğimiz ekim ayında 104 gazetecinin yargılandığını, 11 gazeteciye hapis cezası verildiğini ve 19 gazetecinin gözaltına alındığını vurguladı. “Henüz yasa çıkmadan bile basın üzerindeki baskılar bu denli artmış durumda. Yasa yürürlüğe girerse bu durum çok daha vahim bir hal alacak” diye konuştu.

Etki ajanlığı yasası nedir?

AKP’nin “Etki Ajanlığı” düzenlemesini de içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülecek. 23 maddeden oluşan bu teklif, Türk Ceza Kanunu'na yeni bir madde ekleyerek “devlet sırlarına karşı işlenen suçlar” başlığı altında düzenleme getiriyor. Yasaya göre, devlet güvenliği aleyhine hareket edenler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ