Araştırma, ülke genelindeki 171 üniversiteden bin 219 öğrenci ve 342 mezunun katılımıyla gerçekleştirildi. Gençlerin yüzde 93'ünün düşük ücretlerle yetinmek zorunda kaldığı, yüzde 38'inin ise bin 250 TL gibi sınırlı bir harçlıkla yaşam mücadelesi verdiği belirlendi. İş arayan mezunlar ise daha zor bir durumda. Araştırma sonuçlarına göre, mezunların yüzde 69'u bin 500 TL gibi düşük bir miktarla geçinmeye çalışıyor.
Aile evinde kalanlar arttı
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli bulgu, gençlerin barınma koşullarındaki değişiklikler oldu. Ekonomik koşulların kötüleşmesiyle birlikte aile evinde kalan gençlerin oranı artarken, yurtta veya öğrenci evinde kalanların oranı azaldı. Gençlerin yüzde 55'i aile evinde yaşarken, yüzde 18'i öğrenci evinde ve yüzde 14'ü ise yurtlarda kalmayı tercih ediyor.
Gelecek kaygısı büyük
Geleceğe yönelik kaygılar da gençler arasında yaygın. Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 67'si gelecekte iş bulma konusunda emin değil, yüzde 58'i iş hayatında başarılı olacağına inanmıyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 62'si Türkiye'de yaşamak istemediğini belirtiyor.
Mutsuz, stresli ve umutsuz
Ekonomik ve sosyal sorunların yanı sıra gençlerin psikolojik durumu da endişe verici bir tablo çiziyor. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 20'si mutsuz, yüzde 25'i geleceği olumsuz algılıyor ve yüzde 67'si stres altında olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 79'u şu anda çalıştıkları iş yerlerinden ayrılmayı düşünüyor.