Barış GÜLMEZ/Geliştirdikleri yapay zeka projelerinin TEKNOFEST’lerde aldığı başarılı dereceler ile son dönemde sıkça gündeme gelen gençler, teknoloji alanındaki tüketici pozisyonundan üretici konuma geçmeye başladı. Gençler tarafından hazırlanan yapay zeka projeleri geçtiğimiz 2 yılda gerçekleştirilen TEKNOFEST’lerde önemli başarılar kazandı. Üniversite eğitimine devam eden genç mühendisler Buğrahan Zeki Kadak, Aşkın Temel ve Ahmad Bassime tarafından kurulan StockImg AI’nin yapay zeka projesi TEKNOFEST İzmir’de ikincilik alırken, şirketin 3.5 milyon dolarlık güncel piyasa değerine ulaştığı tahmin ediliyor. Yine bir başka yapay zeka projesi ile TEKNOFEST 2022’ye katılan Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi yazılım takımı Meliora da önemli bir başarıya imza attı. ''Ses İşleme Teknolojileri ile KOAH Tespit Analiz” isimli projesi ile yarışan genç ekip, Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması'nda Biyoinformatik Analiz kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Kazanılan hakları korumak için mücadele ediyoruz! Kazanılan hakları korumak için mücadele ediyoruz!

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkan Yardımcısı Gökhan Varan

GELECEĞİN MESLEĞİ OLACAK

Gelecek nesillerin yapay zekayı pek çok alanda kullanması ve insanın yetersiz kaldığı noktalarda sağladığı olanaklardan yararlanması kaçınılmaz olarak görünüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Veri, Analitik ve Gelişen Teknolojiler Bölümü'nün 2022 yılında yaptığı "Yapay Zekayla Gelecek: Dünya Gençlerinin Sesi" isimli anketin bulgularına göre dünya gençliğinin yüzde 93,2’si yapay zekaya olumlu bakıyor. Gençlerin kariyer platformu Youthall’ın 2023 yılında gerçekleştirdiği “Gelecekteki İş Gücü Talebi Anketi Raporu”na göre ise gençlerin yüzde 73’ü yapay zeka mühendisliğinin geleceğin mesleği olacağını düşünüyor. Yapay zeka ile ilgili gelecek senaryolarına gençlerin adaptasyonu, toplumun tüm kesimlerinin katkı sağlaması gereken en önemli konuların başında geliyor.

GENÇ YETENEKLERE DESTEK

Üniversite öğrencilerinin yapay zeka alanında eğitilmesi ve bu alanda kariyer yapmayı düşünenlerin yönlendirilmesi için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (CBDDO) tarafından oluşturulan “Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi” ile yapay zekaya yönelik uygulamalı eğitimler, yarışmalar ve eğitim sonrası kariyer ödülleri düzenlenerek, potansiyel nitelikli iş gücünün artırılması hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise özel yetenekli öğrencilerin kapasitelerini yükseltmek için hazırladığı 170 yapay zeka atölyesi ile genç yeteneklere teknoloji desteği sağlıyor. Gerek devlet kurumlarının bu alanda attığı olumlu adımlar ve gerekse özel sektör teknoloji firmalarının desteklerini arkalarına alan genç öğrenci ve girişimcilerin başarılı projeleri, gelecek nesillerin yapay zeka alanındaki başarılarının ilk işaret fişekleri olarak değerlendirilebilir.

MİLLİ TEKNOLOJİ VİZYONU

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkan Yardımcısı Gökhan Varan, devletin son dönemde ortaya koyduğu milli teknoloji vizyonunun önemli olduğunu belirterek, TEKNOFEST’in gençlerin ilgisinin kazanılması açısından çok güzel bir örnek olduğunu vurguladı. Benzer organizasyonların daha da fazla yapılması gerektiğine işaret eden Varan “Etkinliklerin birbirleriyle yarıştığı ve daha iyi projelerin üretildiği bir gelecek hayal ediyorum. Bunun için kamu ve özel sektördeki iştiraklerin gençlere rol model olması, gerekli imkanları sağlaması ve yeterli alanları açması çok önemli. Gençler açılacak bu alanlarda doğru kişilerin mentörlüğü ile yapabileceklerini keşfetme imkanına kavuşuyor” dedi.

18 FARKLI ÇALIŞMA GRUBU

Kuruldukları 2021 yılından beri gerçekleştirdikleri aktivitelerde öncelik verdikleri hedeflerden birinin de genç nesillerin doğru şekilde kanalize edilmesi ve doğru eğitilmesi olduğunu ifade eden AIPA Başkan Yardımcısı Gökhan Varan, yapay zekanın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir dönüştürücü olabileceğini öngörerek yola çıktıklarını dile getirdi. Varan, toplumunda yapay zeka alanında farkındalık oluşturmayı, bu alandaki girişimleri teşvik etmeyi, özellikle gençlere yönelik çalışmalarda bulunmayı ve gençlerim yapay zekaya olan ilgisini bilgiye çevirerek bir sinerji yaratmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu amaçla yapay zeka üst çatısı altında 18 çalışma grubu oluşturduklarını belirtti. Toplumun yapay zeka algısını anlamak için bugüne kadar 12 farklı bölgede 1200 örneklem sayısı içeren 7 adet araştırma yaptıklarını kaydeden Varan, “Araştırmamıza katılanların minimum 300 adedinin öğrencilerden oluşmasına özen gösterdik. Gençlere olan özel odağımızdan dolayı gençlerin yapay zeka konusundaki bakış açısını çok önemsiyoruz. Araştırmanın sonuçlarından biri de gençlerin bakış açısının toplumun diğer kesimlerine göre daha olumlu çıkmasıydı. Ancak bu olumlu bakışa rağmen gelecekte bu alanda kariyer yapmayı düşünenlerin oranı çok düşük çıktı” diye konuştu.

DOĞRU POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

Geleceğin burada olduğunu anlamaları için gençlere destek olunması ve daha fazla odaklanmaları için teşvik edilmeleri gerektiğini vurgulayan Varan, şunları söyledi; “Bu konudaki çarpıcı örnek Türkiye’nin 5 milyar dolarlık teknoloji ihracatının 2,5 milyar dolarlık kısmını oluşturan oyun endüstrisi. Gençlerin teknolojinin olanaklarından tüketici olarak yararlanmalarının yanı sıra teknolojinin de yardımıyla üretimde bulunmalarının sağlanması gerektiğine inanıyorum. Yapay zeka bunun en niş alanı. Genç nesillerimiz bu alana doğru şekilde kanalize edilir, doğru eğitilir ve doğru politikalar üretilip hayata geçirilirse, yapay zeka konusunda çok iyi sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum. Gençlerimizin yapay zeka ile teknoloji üretimi konusunda her türlü teşvik ile desteklenmeleri gerekiyor. Dernek olarak yürüttüğümüz çalışmalarla bu desteği gençlerimize ve tüm topluma sunmaya çalışıyoruz.”

İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ

Varan, Türkiye’nin ekonomik anlamda sınıf atlamak istiyorsa ileri teknoloji üretmek zorunda olduğunu vurguladı. Türkiye’de ekonomik kalkınmanın itici gücünün yapay zeka olacağını savunan Varan, “Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre 2030 yılında 16 trilyon dolarlık bir dünya ekonomisi hacmine ulaşılacağı öngörülüyor. Türkiye ekonomik açıdan sınıf atlayabilmek için bu pastadan mümkün olan en büyük payı almalı. Bunun için de ileri teknoloji üretimini mutlaka artırmak zorunda. Yapay zekanın bu anlamda çok ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Gerekli insan kaynağımız var. Doğru ortam ve zemin oluşturulursa Türkiye bu pastadan hak ettiği dilimi alacaktır. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden bir olan Türkiye yapay zeka endeksinde 47. sırada. Bu durum yapay zeka alanında yeterli atılımı yapamadığımızı gösteriyor. Yapay zeka stratejisi kapsamında adımlar atılmasına karşın henüz istediğimiz noktada değiliz” açıklamasını yaptı.

AKADEMİSYENLERDEN KİTAP

Varan, derneğin sahip olduğu 8 adet tescilli markadan biri olan AIPA Akademi kapsamında geçen yıl ücretsiz olarak gerçekleştirilen veri bilimci eğitiminden 20 gencin faydalandığını ve bunların yarısına yakınının istihdam edilmesini sağladıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Bu projeyi sürdürülebilir bir şekilde sektör paydaşlarının insan kaynakları ihtiyaçları dahilinde şekillendirmeye ve sürdürmeye devam edeceğiz. Yine markalarımızdan biri olan Tomorrow Meetings kapsamında buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Covid döneminde dijital olarak başlayan bu etkinlik 2.5 yıldır hiç ara vermeden düzenli olarak devam ediyor. Bugüne kadar 70’ten fazlasını gerçekleştirdiğimiz bu erkinlikte yapay zeka ile ilgili çeşitli konuları tartışıyoruz. Aynı kapsamda gerçekleştirdiğimiz Tomorrow Talks adındaki podcast serimiz de devam ediyor. Dernek bünyemizde büyük çoğunluğu yapay zeka ile ilgili çalışmalar yürüten 70 akademisyen üyemiz var. Bu üyelerimizin yapay zeka ile ilgili yazdığı ve derneğimizin başkan yardımcılarından Doç. Dr. Mustafa Umut Demirezen’in editörlüğünde hazırlanan Geleceği Şekillendiren Teknoloji Yapay Zeka ve Yarının Teknolojik Vizyonu Yapay Zeka isimli iki adet kitabımız var. Bu yıl içerisinde biri İngilizce olarak iki adet daha kitap çıkaracağız.

YÜKSEK LİSANS DERSİ

23-24 Mayıs’ta Ankara’da üçüncüsünü gerçekleştirecekleri AI Tomorrow Summit isimli zirvede üst düzey kamu görevlilerini, yapay zekayla ilgili çalışmalar yapan yerli ve yabancı akademisyenleri, girişimcileri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getireceklerini hatırlatan Varan, “Eğitimde yapay zeka politikaları üretmek için de girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu konudaki önerilerimizi içeren 80 sayfalık raporu gerekli mercilere ilettik. Eğitimi geliştirirsek her şeyin daha iyi olacağına inanıyoruz. Cahit Arf Araştırma Üniversitesi’nin kurulmasını ve yapay zekanın yüksek lisans düzeyinde bu üniversite bünyesinde okutulmasını istiyoruz. Türkiye’nin yapay zekaya sanayi ve teknolojiden bağımsız olarak ayrı bir önem vermesi ve bu anlamda her türlü kurum ve kuruluşları oluşturması gerekiyor. Bununla ilgili olarak önerilerimizi ilgili mercilere bildiriyoruz ve olumlu sonuçlarını da görüyoruz.”

Muhabir: Barış GÜLMEZ