günü Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenlenen törende, 25 Eylül Gıda Mühendisleri Günü ve meslek onur yılı kutlaması gerçekleştirildi. 1975 yılında Ege Üniversitesi Gıda Fakültesi’nde temelleri atılan Gıda Mühendisliği mesleğinin 40 yılı aşkın tarihine bir kez daha tanıklık etmenin amaçlandığı özel gecede, Ege Üniversitesi Gıda Fakültesini 1979 yılında bitiren ilk mezunlar ve meslekte 25. ve 40. yıllarını tamamlayan gıda mühendislerine onur belgeleri ve plaketleri takdim edildi. 

Bu özel günde; sağlıklı ve güvenli gıdanın teminatı olan gıda mühendisliği mesleğine dikkat çekmek ve gıda mühendislerinin toplum için önemini vurgulamak, mesleğin saygınlığını arttırmak, yaşamakta olduğu plansız eğitim, eksik istihdam, güvencesiz çalışma gibi sorunlarının da çözümü için bir farkındalık yaratmak, gıda güvenliği ve gıda egemenliğinin önemini hatırlatmak, daha sağlıklı toplum ve çevre için yeni adımlar atılmasına katkı sağlamaya devam etmenin amaçlandığı bir kez daha vurgulandı.

Geceye; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay adına Emel Karakaya Alp, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Karabağlar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özer Matur,  Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Ergönül, akademisyenler, belediye temsilcileri, sektör temsilcileri, basın emekçileri, mevcut ve eski Oda ve Şube yöneticileri ve çalışanları ile öğrenci temsilciliklerine bağlı öğrenciler katıldı.

GIDA MÜHENDİSLERİNDEN MESAJ VAR

Gıda mühendisleri şu mesajları iletti; 

•    Ürettiğimiz gıdaların güvenli, besleyici ve lezzetli olmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gıda üretim süreçlerini iyileştirerek sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunuyoruz.
•    Tüketicilerin sağlığını korumak için gıda üretiminden tüketime kadar her aşamada titizlikle çalışıyor, gıda zehirlenme risklerini en aza indirerek, topluma güvenli gıdalar sunuyoruz.
•    Gıdaların besin değerini artırmak ve dengeli beslenmeyi desteklemek için çalışmalar yapıyoruz. 
•    Yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesi için ar-ge çalışmaları yürütüyoruz ve hassasiyeti olan tüketicilere özel gıdalar üretiyoruz.
•    Üretimde kaynakları verimli kullanılarak gıda güvencesine katkı sağlıyoruz.
•    Gıda israfını azaltmak için üretim süreçlerini optimize ediyoruz. Bu sayede hem ekonomik kaynakları koruyoruz hem de dünya genelindeki açlık sorununa çözüm bulunmasına katkı sağlıyoruz.
•    Çevreye duyarlı üretim yöntemleri geliştirerek sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya çalışıyor, atık yönetimi, enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması gibi konularda faaliyetler yürütüyoruz.
•    Ülkemizde gıda sanayinin gelişmesi ve ihracatın artmasına katkı sağlıyor, ürünlerimizi ve üretim süreçlerimizi dünya standartlarına ulaştırmanın sorumluluğunu taşıyoruz.
•    Tüm toplumun yeterli ve güvenli gıdalara ulaşması için mücadele ediyoruz.

 

Kaynak: BÜLTEN