Haber/ Didar DEMİRCİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP; Çeşme Projesi’ne ilişkin Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine İzmir Mimarlık Merkezinde basın açıklaması yapıldı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Baro Başkanı Safa Yılmaz, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, EGEÇEP temsilcileri ve Avukat Senih Özay’ın yer aldığı ortak basın açıklamasını İzmir Baro Başkanı Safa Yılmaz okudu.

İMTİYAZLI AZINLIĞA

Çeşme Projesi’nin geçmişine dair bilgi vererek, projenin 16 bin hektarlık devasa kamu arazisini kapsadığını söyleyen Yılmaz, projenin imtiyazlı azınlığa hizmet ettiğini belirtti. Yılmaz, “Bu devasa kamu arazisi ve deniz alanları yatırımcılara irtifak hakkı tesisi suretiyle tahsis edilerek bu alanın tümünde ve adaları da içeren deniz alanlarında halkımızın girişine kapalı imtiyazlı bir azınlığın kullanımına özgülenmiş, girişi denetimli, bağımsız özel bir yetki alanı oluşturulacaktır. Bu devasa kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedel kamu harcamaları için kullanılamayacak sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır. Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanları nadir bir ekosistemi barındırmaktadır.  Alan, Doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere haizdir. Ancak alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar vb. yapılacaktır” diye konuştu.

“YARGI KARARLARINI UMURSAMADILAR”

Çeşme Projesi’ne benzer bir projenin 2006 yılında 10 bin hektarlık bir alanı kapsayacak şekilde ilan edildiğini ancak bunun Danıştay 6. Dairesinin kararı ile hukuka aykırı bulunarak iptal edildiğini, buna karşılık Bakanlığın yargı kararını umursamadan çok daha büyük bir alanda aynı projeyi yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak konuşmalarını sürdüren Yılmaz, Çeşme Projesi’nde de Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararıyla benzer bir süreç yaşandığını belirtti. Yılmaz, “Bu karar ile; davalı Kültür ve Turizm Bakanlığına da tebliğ edilmiş olup İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 27. Maddesi gereğince Bakanlıkça Çeşme Turizm Bölgesi projesi kapsamında artık hiçbir işlem ve tasarrufta bulunulamayacaktır. Yürütmenin durdurulması kararına rağmen yapılacak her işlem kamu görevlilerinin cezai ve mali sorumluluğunu gerektirecektir. Kurumlarımız kararın gereklerine uyulmasını titizlikle takip ederek ihlal edenler hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatıp takip edecektir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun hukuka aykırı bulduğu işlem hakkında Danıştay 6. Dairesi tarafından aynı yönde nihai karar verilmesi beklenmektedir” sözlerini kaydetti.