HABER/ Didar DEMİRCİ - Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün pazara denek gelmesi nedeniyle bugün basın açıklaması yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasına; Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube İkinci Başkanı Ekim Özal, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Mehlika Koç ve Gıda Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ömer Ulaş Kırım katıldı. TMMOB İKK adına ‘Gıdaya erişim insan hakkıdır. Kimse geride kalmamalı’ başlıklı basın açıklamasını Kırım okudu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim’in “Dünya Gıda Günü” olarak her yıl kutlanıldığını aktaran Kırım, Dünya Gıda Günü’nün 2022 yılı temasının ‘Kimseyi geride bırakma’ olduğunu belirtti. Kırım, “Daha iyi bir dünya inşa etmek için yapılanlara karşın ne yazık ki, birçok insan geride bırakılmıştır. Ve bu geride bırakılan insanlar yoksulluk içinde, açlık ile mücadele etmektedirler. Yıllardır sömürülen ve geride bırakılan bu insanlar, günümüzde gelişmiş Batı’nın kapısına dayanıp büyük mülteci sorunu olarak karşılarına dikilmiştir” sözlerini kaydetti.

YÜZDE 8.5’İMİZ AÇLIK SINIRINDA
Savaş, salgın hastalıklar ve iklim krizi gibi sorunların; gıda egemenliği, gıda güvencesi ve gıda güvenliği gibi önemli konuları riske attığını dile getiren Kırım, bu sorunlar karşısında sürdürülebilir çözümler bulunamadığını söyledi. Kırım, “Günümüzde dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Ancak, dünyada 800 milyonun üzerinde insan, yani her dokuz kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22`si dengeli ve yeterli beslenememekte, yüzde 8,5`u ise açlık sınırında yaşamaktadır. Yaşanan bu açlık sorunu; adil olmayan gelir ve gıda dağılımından kaynaklanmaktadır” verilerini paylaştı. 

EKONOMİK KRİZ GIDAYA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRIYOR
Güvenilir gıdaya ulaşmaktaki bir diğer engelin ekonomik kriz olduğunu aktaran Kırım, ülkemizdeki ekonomik krizin önü alınmazsa, ilerleyen süreçlerde bizi daha da zor günlerin beklediğini ifade etti. Gıda enflasyonuna verilerle dikkat çeken Kırım, “Tarımsal girdilerde ve temel ürünlerde dışarıya bağımlılığın sürdüğü günümüzde, maliyetlerdeki yüksek artışa karşın somut önlemler alınmaması ve yetersiz, zamanında ödenmeyen destekler nedeniyle çiftçilerimiz üretimden çekilmektedir. Tüketim sorununun çözümünün üretim sorununu çözmekten geçtiği gerçeğine karşın, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle üretimde devamlılık ve kendimize yeterlilik sorunu büyümekte, üreticilerimiz kaybederken tüketicilerimiz de yeterli, ucuz, sağlıklı gıdaya erişememektedir” diye konuştu. Ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşmanın zorlaşması sonucu taklit, tağşiş üretimlerin artacağını belirten Kırım, bu durumun sağlığı da kötü yönde etkileyeceğini söyledi.

KADER DEĞİL
Ülkemizde yaşanan gıda krizinin sebebi olarak geçmişten bugüne uygulanan yanlış politikalar olduğunu aktaran Kırım, “Ülkemizde yüksek gıda enflasyonu ile yaşamak kader değildir. Bu olumsuz gidişe dur demek zorundayız. Dünyanın ve ülkemizin geleceği için her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek zorundayız. Ülke düzeyinde tarımsal üretim seferberliği ilan ederek çiftçilerimizin bitkisel ve hayvansal tarım ürünlerini sürekli üretebileceği olanaklarını güçlendirmeliyiz. Girdi maliyetlerini azaltarak, küçük üreticiye uygun koşullarda tarımsal kredi kullanma ortamı yaratarak ve tarımsal destekleri artırarak tarımsal üretim planlaması kapsamında yerli ve yeterli üretime geçmeliyiz. Kuraklığın etkilerini azaltmak için sulu tarım yatırımlarını hızlandırmalıyız. Gıda tedarik zincirini demokratik üretici ve tüketici kooperatifleri yoluyla kısaltarak tüketicilerimizin bu gıdalara uygun fiyatlar ile sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasını sağlamak zorundayız. Yaşadığımız gıda krizinden kurtulabilmek; rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen ‘Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları’nı savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkündür” dedi.