Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Halil Fatih Akgül, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de her yıl yaklaşık 23 milyon ton gıda israf edildiğini belirtti. Akgül, bu israfın büyük bir kısmını meyve ve sebzelerin oluşturduğunu ve her gün yaklaşık 12 milyon ekmek çöpe atıldığını ifade etti.

Pegasus'tan indirimli bilet kampanyası! Pegasus'tan indirimli bilet kampanyası!

Evsel gıda atığı neden önemli bir sorun?

Akgül, evsel gıda atığının da ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, yıllık 7,76 milyon ton evsel gıdanın çöpe atıldığını açıkladı. Kişi başına yıllık yaklaşık 93 kilogram gıda israfı düşen Türkiye'de, ekmek israfının en sık yaşandığı yerler arasında lokantalar, oteller ve toplu yemek yerlerinin öne çıktığını sözlerine ekledi.

Gıda Bankacılığı faaliyetleri nasıl yürütülüyor?

TİSVA Başkanı Akgül, Gıda Bankacılığı projesi hakkında bilgi vererek, bağış olarak yapılan gıda yardımlarının ve son kullanma tarihi yaklaşan gıdaların ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belirtti. Türkiye'de Gıda Bankacılığı faaliyetlerinin sadece dernekler veya vakıflar tarafından yürütülebildiğini ve bağışların mutlak surette gıda maddesi niteliğinde olması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de Gıda Bankacılığının ilk uygulamasının 20 Ocak 2004'te Diyarbakır'da başladığını kaydetti.

Diyarbakır Gıda Bankası'nın faaliyetleri nelerdir?

Diyarbakır Gıda Bankası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Vakfı (DAKAV) tarafından tahsis edilen 2 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyete geçirildi. Bankanın Konya'da da faaliyet gösterdiğini belirten Akgül, proje kapsamında tüketicilere planlı alışveriş ve gıdaların doğru saklanmasının öneminin anlatıldığını, kusurlu ancak sağlıklı meyve ve sebzelerin kullanımının teşvik edildiğini aktardı. Ayrıca, cezaevleri, hastaneler ve okullarda eğitim programları düzenlenerek israfı önlemek için bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Gıdanın doğru saklanması ve alışveriş planlaması neden önemli?

Akgül, gıdanın doğru saklanması ile alışveriş planlaması ve artıkların değerlendirilmesi konularında halkın daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Gıda bankalarının daha etkin çalışabilmesi için lojistik altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle tedarik zincirindeki kayıpların azaltılması için güçlü soğuk zincir ve saklama çözümlerinin önemli olduğunu ifade etti.

2030 yılına kadar hedefler nelerdir?

İlerleyen yıllarda temel hedeflerinin Türkiye’de gıda israfını azaltmak için 2030 yılına kadar gıda atıklarını yarıya indirmek olduğunu söyleyen Akgül, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda, israfın en çok yaşandığı alanlar olan meyve-sebze tüketimi ve ekmek atıkları üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti. Toplumun her kesiminde farkındalık oluşturmak ve etkin çözümler sunmak, gıda güvenliğini artırmak ve israfı en aza indirmek için kritik önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA