Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sunulan güvenli internet hizmeti, 2023 yılı itibarıyla büyük bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Bu yılın ağustos ayı sonu itibarıyla güvenli internet hizmetini kullanan abone sayısı 46,3 milyonu geçti. Özellikle ailelerin tercih ettiği bu hizmet, internet kullanıcıları arasında giderek yaygınlaşıyor.
AİLE PROFİLİ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR
Güvenli internet hizmetini kullanan abonelerin yüzde 99,5’i aile profilini tercih ediyor. Çocuk profili ise kullanıcıların sadece yüzde 0,5’i tarafından kullanılıyor. Aile profili, müstehcenlik, çocuk istismarı, şiddet, kumar ve dolandırıcılık gibi içeriklere karşı koruma sağlarken, çocuk profili daha sıkı filtreler sunarak interneti daha güvenli hale getiriyor.
2025 HEDEFİ: 60 MİLYON KULLANICI
Güvenli internet hizmetinin kullanıcı sayısının yıl sonunda 50 milyona ulaşması hedefleniyor. 2025 yılı için belirlenen hedef ise 60 milyon aboneye ulaşmak. 2026 ve 2027 yıllarında da bu rakamın sırasıyla 65 milyon ve 70 milyona çıkması planlanıyor. Kullanıcıların güvenli internet hizmetine yönelimi, BTK’nın internet kullanımını daha güvenli hale getirme çalışmalarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.
AİLE VE ÇOCUK PROFİLİ NELER SUNUYOR?
Güvenli internet hizmeti, aile ve çocuk olmak üzere iki profil seçeneği sunuyor. Çocuk profili, en yüksek seviyede koruma sağlarken, aile profili özellikle yasa dışı ve zararlı içeriklere karşı filtreleme yapıyor. Sağlık Bakanlığı'nın sağlığa zararlı olduğunu açıkladığı siteler de aile profilinde filtreleniyor.
GÜVENLİ İNTERNETE GEÇİŞ KOLAYLAŞTIRILDI
Aboneler, güvenli internet profillerini online işlem merkezlerinden, çağrı merkezlerinden, mobil uygulama veya SMS ile kolayca değiştirebiliyor. Ayrıca, 31 Ocak 2020 tarihinden itibaren GSM operatörleri üzerinden 2500 numarası ile de güvenli internet hizmeti tercih edilebiliyor.