Bakan Bolat: Kişi başına milli gelirimiz yıl sonunda 15 bin dolara yükselecek Bakan Bolat: Kişi başına milli gelirimiz yıl sonunda 15 bin dolara yükselecek

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin halk sağlığı acil durumlarına hazırlık kapasitesini geliştirmek amacıyla 250 milyon dolarlık bir projeyi onayladı. Bu finansman, aşı üretimini artırmayı ve Türkiye’nin bulaşıcı hastalıkları tespit etme ve müdahale kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.

Proje kapsamında ekipman alımları ve teknik destek faaliyetleri sağlanacak. Uzun vadede ise yerli aşı üretiminin artırılması, hastalık takibi sistemlerinin geliştirilmesi ve acil müdahale kapasitesinin güçlendirilmesi ile tüm ülke nüfusuna fayda sağlanması amaçlanıyor.

Küresel Risklere Karşı Hazırlık

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projeyle Türkiye’nin halk sağlığı risklerine karşı dayanıklılığının artırılacağını belirtti. Lopez, “Hastalık salgınlarını kontrol altına alma, risk iletişimi ve müdahale kapasitesini geliştirmek, halk sağlığı risklerine karşı önemli bir adımdır” dedi.

Açıklamada iklim değişikliğinin etkileriyle halk sağlığı acil durumlarının artan hassasiyetine dikkat çekildi. Taşkınlar, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi doğal afetlerin biyolojik tehlikelerle birleşerek sağlık risklerini artırdığı ifade edildi.

Demir Yolu Taşımacılığına 660 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası, Türkiye’nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik projelerine de 660 milyon dolarlık finansman onayı verdi. Bu destek, karbon salınımını azaltmayı ve çevre dostu taşımacılığı teşvik etmeyi hedefliyor.

Toplam Destek, 910 Milyon Dolar

Sağlık ve altyapı alanlarındaki bu iki proje için verilen toplam destek, 910 milyon dolara ulaştı. Dünya Bankası’nın Türkiye’ye sağladığı bu finansman; ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda önemli katkılar sunmayı hedefliyor.

Kaynak: AA