Ekonomik sıkıntılar çocukların harçlıklarına da yansıyor öğrenciler, yüksek fiyatlar nedeniyle yeterli ve dengeli beslenememekten şikayetçi. Veliler çocuklarının beslenme çantalarını evde hazırlayarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor. İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz, gıda enflasyonunun sadece öğrencileri değil kantincileri de zor durumda bıraktığının altını çizdi. Yavuz, “Geçen Nisan’dan bu yana zam yapmadık. Maliyetlerimiz sürekli artıyor, ancak öğrencilerimizi doyurmak için mağdur olmayı göze alıyoruz’ dedi.

Depreme radikal önlem 2 ayda 4100 bina yıkılacak Depreme radikal önlem 2 ayda 4100 bina yıkılacak

Devlet sorumluluk almalı

Yapılan araştırmalara göre, öğrencilerin günlük harçlıkları yaş gruplarına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 7-9 yaş arası çocuklar için haftalık harçlık düzeni önerilirken, bu miktar ailenin ekonomik durumuna ve çocuğun ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Ancak, okul kantinlerindeki fiyatlar bu harçlıklarla karşılanamayacak seviyelere ulaşmış durumda. Bir tostun 50 TL, bir suyun ise 10 TL olduğu fiyatlar, öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırıyor. Veliler Derneği Başkanı Necati Kalafat çocukların aç kalmaması için devletin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Kutuuuu

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal destek uygulamaları arasına beslenme paketi de eklendi. "Anne eli değmiş gibi olsun, yüzler gülsün" diyen Aşevleri Şube Müdürlüğü ekipleri, hijyenik şartlarda üretilen sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdaları ilkokul öğrencilerine ulaştırmaya başladı. Her gün yaklaşık 2 bin kişilik beslenme paketi dağıtılacağı bildirildi.

Kaynak: Elif Nur KARATAŞ