Samandağ, Hatay iline bağlı bir ilçe olup, Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. İlçeye ulaşım için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Peki, Hatay Samandağ nerede, nasıl gidilir? Samandağ’da Ne Yenir? Samandağ’da Gezilecek Yerler

Samandağ nerede?

Samandağ, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Hatay ilinin bir ilçesidir. Bu ilçenin nüfusu yaklaşık 118 bin kişidir. Samandağ, Yayladağı, Defne, Antakya ve Arsuz ilçeleri ile komşudur. İl merkezine olan uzaklığı yaklaşık 25 km’dir ve il merkezinden biraz uzaktadır. Samandağ’ın yüzölçümü yaklaşık 384 kilometrekaredir. Harita üzerindeki konumu, 36° 5′ 13.1640” Kuzey ve 35° 58′ 6.7296” Doğu koordinatları arasındadır. Ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi 18 metredir. Samandağ ilçesinde toplamda 16 mahalle bulunmaktadır.

Samandağ nasıl gidilir? 

Samandağ’a ulaşım için en kullanışlı ve rahat toplu taşıma alternatifi otobüstür. Samandağ merkeze, kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilir. Samandağ merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilir. Pek çok farklı noktada minibüs hatları da kullanılabilir.

Karayolu ile Samandağ’a Ulaşım

Karayolu ile Hatay merkez ilçesinden D-420 Yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 16 dakikada Samandağ ilçesine ulaşılabilir. Altınözü ilçesinden ise D-420 Otoyolunu kullanarak yaklaşık 51 dakikada ulaşım sağlanabilir. Dörtyol ilçesinden E-91 yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 53 dakikada Samandağ’a ulaşım sağlanabilir. Kırıkhan ilçesinden ise D-825 yolunu kullanarak yaklaşık 1 saat 13 dakikada ulaşım sağlanabilir. İskenderun ilçesinden E-91yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 35 dakikada Samandağ’a ulaşım sağlanabilir. Defne ilçesinden D-420 yolu üzerinden yaklaşık 27 dakikada Samandağ’a ulaşım sağlanabilir. Kumlu ilçesinden ise D-420 Yolunu kullanarak yaklaşık 1 saat 20 dakikada ulaşım sağlanabilir.

Toplu Taşıma ile Samandağ’a Ulaşım

Samandağ ilinde şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılır. Samandağ’da yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanır. Kentte bulunan taksiler de şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Samandağ kentinde gün boyu halk otobüsleri hizmet verir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Samandağ Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket eder. Samandağ Merkez’den Samandağ ilçesine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.

Kumlu ilçesinin Samandağ’a sınırı bulunur. Kumlu ilçesinden halk otobüsleri kullanılarak gün içinde rahatlıkla ve kısa sürede Samandağ’a ulaşılabilir. Yine aynı şekilde Erzin ilçesinden farklı otobüs ve minibüs hatları ile Samandağ’a ulaşmak mümkündür. Hassa’dan Samandağ İline halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir. Yine aynı şekilde Kumlu ilçesinden farklı otobüs ve minibüs hatları ile Samandağ’a ulaşmak mümkündür.

Samandağ İlçesinden Havalimanı’na Ulaşım

Aracınız ile D-420 yolu üzerinden yaklaşık olarak 1 saat 5 dakikada erişim sağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde aracınız ile Antakya-Samandağ yolunu kullanarak 1 saat 10 dakikada Gaziantep Havalimanı’na ulaşılabilir. Farklı alternatif olarak O-52 yolu üzerinden 3 saat 44 dakikada Gaziantep Havalimanı’na ulaşılabilirsiniz.

Samandağ’ın Bağlı Olduğu Yer ve Bölge

Samandağ İlçesi, Hatay iline bağlıdır ve Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Samandağ, farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. Samandağ İlinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanır. Samandağ’a tarih boyunca farklı uygarlıklar hâkim olmuştur. Samandağ ilinin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Kızılçam, karaçam ve sedir ağaçları da bulunur. Samandağ’ın en önemli akarsuyu olan Asi Nehri, Lübnan Dağları ve Anti-Lübnan Dağları arasındaki Bekaa Vadisi’nde kaynayan akarsuların birleşmesiyle oluşur. İlin büyük kesimi Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak yükselti ve karasallığa bağlı olarak çeşitli farklılıklar da mevcuttur. Türkiye’nin yağışlı bölgeleri arasındadır.

Hatay’ın Konumu ve Bölgesi

Hatay, Türkiye’nin batısında bulunan Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alır. Hatay iline komşu iller; Kuzeyinde Osmaniye, kuzeydoğusunda Gaziantep ve Kilis, kuzeybatısında da Adana ilidir. Hatay İstanbul arası 1115 kilometre, Hatay Ankara arası 670 kilometre, Hatay Gaziantep arası 167 kilometre ve Hatay Şırnak arası 700 kilometredir.

Samandağ’da Gezilecek Yerler

Samandağ, Hatay’ın en güzel ilçelerinden biri olarak kabul edilir. Musa, Kel ve Saman Dağı ile çevrili olan bu ilçe, Asi Nehri’nin Akdeniz ile buluştuğu yerdir. İlk kez ziyaret edenler, Samandağ’ın uzun kumsalı, büyük bir koya benzeyen görüntüsü ve denizin yeşille birleştiği harika manzaraları karşısında büyülenebilirler. Samandağ, tarihi derinlikleri ve kültürel zenginlikleri ile de dikkat çeker. İşte Samandağ’da gezilecek yerler:

Çevlik Örenyeri

Çevlik Örenyeri

Çevlik Örenyeri, M.Ö. 310 yılında Seleukoslar tarafından kurulan antik bir liman kentidir. Bu ören yerinde, Titus tüneli, beşikli mağara ve kral mezarları gibi değerli doğal ve tarihi güzellikler bulunur. Çevlik Örenyeri, Samandağ merkezden 6 kilometre uzaklıkta, Çevlik bölgesinde yer alır.

Giriş Ücreti: 70 TL (Müze Kart geçerli)

Ziyaret Saati: 08.30-17.00 (Gişe kapanış saati 16.30)

Titus Tüneli

Titus Tüneli

Titus Tüneli, insan eliyle oyularak yapılan en eski tünellerden biridir. Bu tünel, Roma İmparatoru Vespasianus döneminde, M.Ö. 69 yılında inşa edilmeye başlanmış ve İmparator Vespasianus’un oğlu Titus tarafından M.S. 81 yılında tamamlanmıştır. Titus Tüneli’nin amacı, dağlardan gelecek sel sularının yönünü değiştirmek ve şehri olası sel baskınlarından korumaktır.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Beşikli Mağara ve Kaya Mezarları

Beşikli Mağara ve Kaya Mezarları

Beşikli Mağara, Titus Tüneli’nin hemen yanında yer alır ve kaya mezarları arasında en geniş olanıdır. Mağarada, tavanında istiridye ve sarmaşık şeklinde süslemeler ve 12 adet mezar bulunur.

Dor Mabedi

Dor Mabedi

Dor Mabedi, Hatay’ın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapar. Mabed, tamamen beyaz mermer kullanılarak yapılmıştır ve M.Ö. 300 yılında inşa edilmiştir.

Hz. Hızır Makamı

Hz. Hızır Makamı

Hz. Hızır Makamı, Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluştuğu yer olarak kabul edilir. Hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen bu yer, bolluğu ve bereketi temsil eder.

Hıdırbey Musa Ağacı

Hıdırbey Musa Ağacı

Hıdırbey, Samandağ’ın en farklı noktalarından biridir. Hıdırbey Köy meydanında, efsanelere konu olmuş asırlık bir çınar ağacı bulunur. Bu ağaç, Hz. Musa’nın toprağa asasını dikmesi ve diktiği asasının ölümsüzlük suyu ile yeşermesiyle büyümüştür.

Çevlik Sahili

Çevlik Sahili

Çevlik Sahili, 14 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun kumsallarından biridir. Samandağ’da gezilecek yerlerin birçoğunun yer aldığı Çevlik’in sahilinde yürüyüş yapabilir, dalgaların sesini dinleyebilir, restoranlarında mola verebilirsiniz.

Samandağ Plajı

Samandağ Plajı

Samandağ Plajı, denize girmek ve sahil havası almak için ideal bir yerdir. Şemsiye ve şezlong kiralama imkanları bulunur.

St. Simon Manastırı

St. Simon Manastırı

St. Simon Manastırı, Antakya ile Samandağ yolu üzerinde, Değirmenbaşı Beldesi’nden ulaşılan bir tepede kurulmuştur. Manastır, St. Simone adında kendini din ilmine adayan birinden adını alır. Manastırda ayrıca St. Simon’un bir sütunu bulunur.

Kaynak: Utku ÇELİK