9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Hükümetin sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin uyutulmasının önünü açan yasa teklifi hazırlığı ciddi tartışmalara neden oldu. Yeni yasa teklifinde; belediyelerin köpeğin fotoğrafını çekerek sahiplendirme ilanı açması, 30 gün içerisinde sahiplenme olmazsa köpeklerin enjeksiyon ile uyutulması maddelerine, hayvan hakları savunucuları sert tepki gösterdi. Gönüllü Veteriner Hekimleri ve Teknikerleri Derneği Basın Sözcüsü Şule Baylan, “Ölümü kutsayacak her türlü eylemin karşısındayız” diye söylerken, Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder yasa tasarısını kabul etmediklerini vurguladı. Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu Sözcüsü Mustafa Aydın ise çözümün kısırlaştırma olduğunu belirtti.

KANUN DOĞRU UYGULANMADI

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu Sözcüsü Mustafa Aydın, 2004 yılında çıkan Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nun doğru bir şekilde uygulanmaması nedeniyle sorunların oluştuğunu söylerken, “Bu kanun uygulansaydı bu sorunları bugün yaşamayacaktık. Belediyeler uygulayamadı, valilikler denetleyemedi. Merkezi yönetim ve bakanlıklar bu konu üzerine çok ciddi bir şekilde duramadı” diye konuştu.

KISIRLAŞTIRMA İLE ÜÇ YIL İÇİNDE SORUN KALMAZ

Aydın, yerel seçimler öncesinde belediye başkan adaylarının imzalaması için hazırladıkları taahhüt belgesinde sokak hayvanı sorununun çözümünü tek tek anlattıklarını dile getirirken, “Eğer belediyeler kısırlaştırma, kayıt altına alma ve bakım hizmetlerini yapsın. Yerel hayvan koruma dernekleri ile birlikte çalışsın. Yasada belirtilen ufak tefek işleri de yapsın. Üç yıl içerisinde Türkiye'de sokak hayvanı diye bir sorun kalmaz. Türkiye'de 81 il, 922 ilçe, 1393 belediye var. Her il belediyesi günde 20, ilçe belediyesi 10 tane hayvan kısırlaştırsa ve yılda 240 gün çalıştığını düşünürsek bir yılda 2 milyon 600 bin hayvan yapıyor. Üç yıl içerisinde de bu işleri konuşmayız” dedi.

KISIRLAŞTIRMA DIŞINDAKİ ÇÖZÜMLER İNSANİ DEĞİLDİR’

Aydın, “Bunun dışında önerilen tüm çözümler insani değildir. Yasal da değildir. Tüm canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. İnsanların, hayvanların ve bitkilerin de dahil tüm canlıların yaşam hakkını savunmamız lazım. Biz bunu savunursak zaten insanlık değerlere erişmiş oluruz.  Bizim tezimiz budur ve bizim gibi düşünen insan da çoktur” dedi.

UYARILARIMIZI DİNLEMEDİLER ŞİMDİ ‘ÖLÜM’ DİYORLAR

Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Biz bu yasayı kabul etmiyoruz. Biz bu günleri görüp, kısırlaştırma için yetkili kurumlara hatırlatmalar yaptık. Diğer konularda da uyarılarımızı yaptık. Uyarılarımızı dinlemediler şimdi de ölüm diyorlar. Bu bir çözüm değil. Bizler tepkiliyiz. Bu yasanın geçeceğini düşünmüyorum. Çocuklar ölmesin ama bunun yöntemi köpekleri öldürmek değil kısırlaştırma ve aşılamadan geçiyor” diye vurguladı.  

esin-onder

‘ÖLÜMÜ KUTSAYACAK HER TÜRLÜ EYLEMİN KARŞISINDAYIZ’

Gönüllü Veteriner Hekimleri ve Teknikerleri Derneği Basın Sözcüsü Şule Baylan ise “Biz veteriner hekimler ve teknikerler, Yaşatmak için ettiğimiz yemini öldürmek kastı olan eylemler için bozamayız. Öncelik her zaman kısırlaştırma, aşılama ve yaşatmadır. Çözüm, acilen sahipli ve sahipsiz patili dostlarımızın üretiminin durdurulması, kamu ve özel kliniklerle sokak sokak kısırlaştırma çalışması yapılmasıdır. Ölümü kutsayacak her türlü eylemin karşısındayız, yaşamdan yana insana yakışan çözümler için hazırız” dedi.

Sule Baylan (1)

Kaynak: HABER MERKEZİ