Efes Selçuk Belediyesi ve Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğiyle düzenlenen Herakleitos Felsefe Günleri başladı.
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel etkinliğin açılışında "hak mücadelesi" konusunda konuştu. Felsefe dünyasının önemli ismi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ile ilgili anısını paylaşan Başkan Ceritoğlu Sengel; şunları söyledi:
“İoanna hoca, bir hukukçu olduğumu öğrendikten sonra bana, “sizce dedi hak nedir?” diye sordu. Üniversitenin ilk yılında, ilk derste öğretilen şekliyle cevabımı verdim; Hukuken korunan menfaat dedim. “Öyle mi?” dedi. Çünkü ezbere bir yapıyla bana öğretilen buydu. Ya da sınava girdiğimde bu cevabı verdiğimde tam puan alıyordum. “Hukuken korunan menfaat Neden ya da nasıl olduğunu hiç düşündün mü?” sorusuna böyle öğretildiği cevabını verdim. Bana anlattığı şey; eğer ortada bir menfaat varsa o zaman bir çıkar da olacağıydı. Oysa hakkın, kişiye verilmesi gereken bir borç olduğu idi. O anda şunu düşündüm; aslında hukuk, adalet ve bu ülkeye dair ya da dünyaya dair olabilecek en doğru kavramları, en doğru şekilde anlayabildiğiniz sürece doğru ifade edebilirsiniz. Ama her şeyin başında sorgulamak geliyor; Sorgulamadığınız şey size öğretilen şekliyle kalıyor.”
HAK MÜCADELESİ
Hak mücadelesini “bizim olanın biz de kalması” olarak tanımlayan Başkan Ceritoğlu Sengel konuşmasına şöyle devam etti;
“Hak için mücadele etmek bizim olanın bizde kalmasıyla ilgili mücadeledir. Efes Selçuk Belediyesi, 1970’lerden beri bütün bütçesini ve bütün varlığını Meryem Ana Evi girişine ve Meryem Ana Evi Otoparkı’na borçludur. Ne yazık ki siyasetin geldiği nokta, bize ait olanın bizden alınması tehdidiyle karşı karşıya bırakmıştır. Bu Efes Selçuk Belediyesi’nin kapanması, belediye çalışanlarının hiç birisinin emeğinin karşılığını alamaması ve hiçbir hizmetin de ifa edilememesi anlamını taşır. O yüzden "nedir ve neden" sorusunu sorarak siyasetin de, ticaretin de, insani değerlerin de, etik değerler üzerine oturması gerektiğini anladığımı ifade ederek, desteklerinizden hiçbir şüphe etmeden varlığınızdan onur ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.”
HAK İLE ÇIKAR FARKI
Herakleitos Felsefe Günleri’ne video konferans ile katılan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ise şu görüşleri paylaştı:
"2400 yıl önce Sokrates’in yaptığı ama üstünde durmadığı saptamalara göre “hak” derken kastedilen, o hak kimin hakkıysa ona muhakkak verilmesi gereken bir şeydir. Bir borç olan ve geri verilmesi gereken bir şey. Çıkar ise kimin çıkarıysa onun hak ettiğinden daha fazlası ama başkalarından eksilen daha fazlasıdır. Çıkar çatışmayı içerir. Ortak çıkarlarda başkalarının çıkarları olduğu için çatışır. Bunun için dünyamızda barış isteyen hepimizin hak ve çıkar arasındaki farkı görmesi ve bunun etik gerekleri üzerine düşünmesi dileğiyle sizlere verimli çalışmalar dilerim.”