Metehan Yılmaz ayda yaklaşık 37 ton, Mesut Cihan ise ayda 10 ton civarında süt üretimi yaptığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller' projesi kapsamında Isparta'da hibe desteği almaya hak kazanan girişimciler, destekler sayesinde günden güne yaptıkları işi büyüttü. Süt Sığırı Yetiştirici projesine 2023 yılında 10 büyükbaş hayvan ile başlayan hayvan sağlığı teknisyeni Metehan Yılmaz, bir yılda hayvan sayısını 55'e çıkardığını söyledi. Ayda yaklaşık 37 ton süt ürettikleri aktaran Yılmaz, ilk hedefinin Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası almak olduğunu ifade etti. İlerleyen yıllarda robot sağıma geçmek istediklerini belirten Yılmaz, "Süt sığırı yetiştiriciliği yapıyoruz. Kırsal kalkınmadan 2023 Kasım'da Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinden 10 hayvan getirmiştim. Hayvanlarımız Amerikan Holstein'dır. Şu anda onların yavrularını bir daha tohumlama çabasındayız. Hastalıktan ariye geçme yönünde ilerlemekteyiz. İlk başta 10 hayvan getirdim. Şimdi 27 anaç, 18 de yavru var. Sonra gebe- düve desteğinden yararlanarak 10 tane daha aldık. İkinci getirdiğimi İtalyan aldık. İlerleyen yıllarda robot sağıma geçmeyi düşünüyorum. Günlük 1 ton 200 kilo civarı süt üretiyoruz. Aylık 36- 37 ton civarı sütümüz oluyor" dedi.

Suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı Suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı

'İŞİMİ SEVİYORUM'

Veteriner sağlık teknikeri Mesut Cihan da 2022 yılında besicilikten süt sığırı yetiştiriciliğe yöneldiğini söyleyerek, toplam 37 büyükbaş hayvanı olduğunu anlattı. Sütün kilosunu 14 liradan sattıklarını kaydeden Cihan, ayda 140 bin lira gelir elde ettiğini belirtti. Cihan, "Süt hayvancılığına kırsal kalkınmadan aldığım hibe desteğiyle 2022'de başladım. Daha öncesinde kendim besi işi yapıyordum. Besiden, süt sektörüne yönelmek istedim. Şu anda da 16 sağman hayvanımızla işletmemizi devam ettiriyoruz. Bunun yanında kendi erkek hayvanlarımızı besliyoruz, kesime yolluyoruz. Dişilerimizi anaç olarak sürümüze kazandırıyoruz. İşimi seviyorum. Sevgi olmazsa bu iş biraz daha zor olur. Tabii bunun yanında zorlukları da var. Özellikle doğumlarda zorluklarımız oluyor. Mesela ölü doğumlarımız olduğu zaman üzülüyoruz ama bir buzağıyı yaşattığımız zaman hoşumuza gidiyor, ailecek seviniyoruz. Onu büyütüp, yetiştirmek biraz emek isteyen bir şeydir. Ayda 10 ton civarında süt üretimi oluyor. Kilosu şu an 13 lira 80 kuruş civarında, bunun yanında devletin verdiği destek var, o da 20- 30 kuruş civarında oluyor" diye konuştu.

ISPARTA'DA 35 KİŞİYE HİBE DESTEĞİ VERİLDİ

İşletmeleri ziyaret eden Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul da proje kapsamında 35 kişiye hibe destek verildiğini ve bugün bu sayede oldukça verimli bir çalışmaya adım atıldığını söyledi. Hibe desteğinin 2022 yılından itibaren başladığını aktaran Tuğrul, bakanlıktan alınan desteklerin ne kadar faydalı olduğunun görüldüğünü vurguladı. 2022 yılında 100 bin lira, 2023 yılında 250 bin lira karşılıksız hibe verdiklerini anlatan Tuğrul, "Yaptıkları işletmeleri ne kadar büyüttüklerini, başlangıçta bakanlığımızdan almış oldukları desteklerin ne kadar faydalı olduğunu burada görmüş oluyoruz. 10 hayvanla başlayan arkadaşlarımızın, bugün mutlulukla ifade etmek istiyorum ki işletmelerini 2'ye, 3'e katladıklarını gördük" dedi.

Kaynak: dha