MasterChef'te son eleme adayı kim oldu? Eleme potasına kim gitti? MasterChef'te son eleme adayı kim oldu? Eleme potasına kim gitti?

Ocak-Haziran 2024 döneminde hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) harcamaları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %75 oranında arttı. Ortalama bir hane yaklaşık olarak iki günde bir HTÜ alışverişi yaptı ve her bir sepet için 228 TL ödedi. Geçen yıla göre HTÜ alışveriş sıklığı hafif artarken, bu artışın en yüksek olduğu kanal İndirim Marketleri oldu.

HARCAMALARIN DAĞILIMI

Haneler her 100 TL'lik harcamalarının 84 TL'sini gıda ve içeceğe, 8 TL'sini kişisel bakım ürünlerine ve 8 TL'sini ev bakım ürünlerine ayırdı. Tüm kategoriler arasında en yüksek ciro artışı, 2023 yılının toplamında olduğu gibi, ev bakım ürünlerinde gerçekleşti. Çamaşır suları ve yüzey temizlik bezleri bu büyümeyi sağlayan ana kategoriler oldu. Gıda ve içecek kategorisinde en çok büyüyen et ve et ürünlerini atıştırmalıklar ve içecekler takip etti. Et ürünleri fiyat artışının etkisiyle büyürken, atıştırmalıkların büyümesinde kuruyemişler ve bisküvideki miktar artışı da etkili oldu. Kuruyemişler daha fazla hane tarafından her alışverişte daha fazla alınırken, bisküvinin hem satın alım sıklığı hem de miktarı arttı.

KANALLARIN PERFORMANSI

2024 yılının ilk 6 ayında HTÜ harcamalarından en yüksek payı İndirim Marketleri aldı ve en fazla büyüyen kanal oldu. Ulusal Zincirler, geçen yılın en çok büyüyen kanalıyken, 2024'ün ilk 6 ayında bu kanalın büyümesi HTÜ ortalaması ile aynı seviyede gerçekleşti.

MARKET MARKALI ÜRÜNLER

Ortalama bir hane, her 100 TL'lik harcamasının yaklaşık 52 TL'sini markalı, 24 TL'sini açık ve 23 TL'sini market markalı ürünlere ayırdı. Markalı ürünler hane harcamalarından daha az pay alırken, market markalı ürünler payını korudu. Markalı ürünlerin en çok pay kaybettiği kategoriler yağ, et ve et ürünleri oldu.

HANE BAŞINA ALIM MİKTARI

2023 yılında yüksek fiyat artışları nedeniyle bakliyatlar, toz ve kesme şekerler, gazlı meşrubatlar, sütler, yoğurtlar ve tereyağları daha az miktarda satın alınmıştı. 2024'ün ilk 6 ayında ise en fazla oranda haneye ulaşan 20 kategorinin 8'inde hane başına alım miktarı düştü. Haneler un, bakliyat, yoğurt, çay ve çikolata alımlarını kısıtlarken, özellikle kağıt ürünlerindeki düşüş dikkat çekti. Islak mendiller, alım miktarı en fazla düşüş gösteren kategori oldu. Ocak-Haziran 2024'te bu kategori hem daha az hane tarafından satın alındı, hem de haneye giren miktar %11 azaldı.

2024’ün ilk yarısında hanelerin HTÜ harcamaları geçen yıla göre %75 artış gösterdi. Enflasyonun etkisiyle her bir alışverişte harcanan tutardaki artış devam ederken, alışveriş sıklığındaki gerileme trendi durdu. 2024 yılı, alışveriş sıklığında artış görülen ilk dönem oldu. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketiciler daha fazla promosyon, aktivite ve uygun fiyatlı ürün arayışına devam ediyor. Ürünlerdeki fiyat artışının birçok kategoride daha düşük oranda gerçekleşmesi, geçen yıl düşen satın alım miktarlarında toparlanma sağladı. Tüketiciler bu dönemde indirim marketlerini daha fazla tercih etti ve bu kanalı 3 defa daha sık ziyaret etti. Ulusal zincirler payını korurken, bağımsız süpermarketler pay kaybederken kasaplar ise kaybını durdurmuş görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi