İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde eşinin başkanlık yaptığı kooperatife ihale verilmesi nedeniyle soruşturma izni verdi. İddialar, Soyer'in belediye başkanlığı yaptığı dönemde gerçekleştirilen bir ihale sürecinde, usulsüzlük yapıldığı yönünde. Soruşturma, Soyer'in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemi ile ilgili önemli iddiaları gündeme getiriyor.

İhaleyi kooperatif kazandı

Tunç Soyer'in Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, 18 Ocak 2017 tarihinde mezbaha kurulması amacıyla yapılan arazi kiralama ihalesi, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından kazanıldı. Kooperatifin başkanlığını ise Soyer'in eşi Neptün Soyer yapıyordu. Bu durum, kamuoyunda tepkilere yol açmış ve ihale süreci hakkında çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirmişti. İhaleye katılım koşullarında, akrabalık ilişkisi olan kişilerin ihaleye katılamayacağı belirtilirken, bu şartın ihlal edildiği iddiaları gündeme geldi.

İhale süreci ve iddialar

Seferihisar Belediyesi mülkiyetindeki taşınmazın 10 yıllığına kiralanması kararı, 14 Aralık 2017 tarihinde Tunç Soyer tarafından Belediye Encümenine havale edildi. Encümen, aynı gün aldığı kararla taşınmazın 10 yıllığına kiralanmasına ve kira bedelinin belirlenmesine karar verdi. Bedel Tespit Komisyonu’nun raporuna göre, taşınmazın yıllık kira bedeli 3.000 TL olarak belirlendi. Ancak bu ihale, kamuoyunda ve belediye çevrelerinde tartışmalara neden oldu.

Görevi kötüye kullanma suçlaması

İhale sürecindeki usulsüzlük iddiaları, 14 Nisan 2020 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan bir şikayet dilekçesiyle resmi olarak gündeme taşındı. Başlatılan soruşturma kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı Başkontrolörleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, ihale sürecinde belediye görevlileri açısından herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını belirtti. Ancak raporda, ihale komisyonunda imzası bulunanlar ve kira sözleşmesini onaylayan Tunç Soyer’in görevlerini ihmal ettiklerine dikkat çekildi.

Tunç Soyer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu 9 yıl önceki bir organizasyon, Tarım Bakanlığı'nın hibesiyle yapılan bir iş. Zaten kamu zararı nedeniyle ortaya çıkan bir soruşturma değil. Burada görev ihlali deniyor, ancak çokça çelişkili şey var. Burada bir kooperatif, tüzel kişilik söz konusu. Uzun süredir süregelen bir konu ama kamu zararı yok. Sadece görev ihmal suçlaması var. Oradan mutlaka aklanacağımı düşünüyorum çünkü bu konu daha önce defalarca soruşturuldu,” ifadelerini kullandı.

Kamu zararı tespit edilmedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, ihale sürecinde belediye görevlileri açısından herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı, dolayısıyla kamu zararı tespit edilmediği belirtildi. Ancak, raporda Tunç Soyer ve ihale komisyonunda imzası bulunanların görevlerini ihmal ettikleri ve bu nedenle yargılanmaları gerektiği ifade edildi.

Soyer'den açıklama geldi

Soyer'in açıklaması şu şekilde: "Hakkımda yine bir soruşturma izni verildiğini öğrendim. Muhalefet Belediyesi olmak zordur bu memlekette… Sayıştay, Mülkiye Müfettişleri, İçişleri Bakanlığı hep yakın takiptedir. Bunu bilmek aslında daha titiz olmanızı sağlar. Ancak üzerinden uzun yıllar geçse de aynı konularda tekrar tekrar soruşturulmak ve incir çekirdeğini doldurmayacak suçlamalara muhatap olmak da mümkündür. Çok şükür, akçeli, kamu zararına yol açacak hiç bir işim olmadı, yaptırımla, cezayla karşılaşmadım bugüne kadar. Daha gelecek ne varsa da verilemeyecek hesabım yoktur. Bu memlekette adil bir düzen için yılmak yok, doğru bildiğimi söyleyip yapmaya devam edeceğim. Soruşturmadan korkup iş yapmayanlardan olmadım, olmayacağım… Bu memlekette en çok ihtiyacımız adalet, sizler de adelet için doğru bildiğinizi söylemeye, yapmaya devam edin."

Fernas işçilerinin Soma'dan Ankara'ya yürüyüşü Gölmarmara'da: "Yolda bulamazsak, muhatap Meclis'te" Fernas işçilerinin Soma'dan Ankara'ya yürüyüşü Gölmarmara'da: "Yolda bulamazsak, muhatap Meclis'te"
Kaynak: HABER MERKEZİ