Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, basın kartının gerekçesiz yere iptal edilmesiyle ilgili açtığı davayı kazandı. Ankara 20. İdare Mahkemesi, Basın Kartı Komisyonunun kararının hukuksuz olduğuna hükmetti ve Akdemir'in basın kartının yenilenmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, kararında hukuk devleti ve ifade özgürlüğü ilkelerine vurgu yaptı.

2013'TEN BERİ BASIN KARTI SAHİBİ

2013 yılından bu yana sarı basın kartı sahibi olan Özer Akdemir, kartını turkuaz karta çevirmek için 2019 yılında yaptığı yenileme başvurusuna yıllarca yanıt alamadı.
Akdemir'in üyesi olduğu İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı ve Basın Kartı Komisyonu üyesi olan Dilek Gappi, konuyu komisyonda gündeme getirdi. 4 yıldır "inceleme" adı altında bekletilen başvuru, 13 Aralık 2023 tarihli toplantıda ele alındı.

11 KOMİSYON ÜYESİ "RET" OYU VERDİ

14 komisyon üyesinden 11'i, başvuru evrakları ve Akdemir'in gazetecilik faaliyetleriyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadan "ret" oyu verdi. Komisyonun 3 üyesi ise bu karara katılmayarak kartın yenilenmesi gerektiğini savundu.

4 YILLIK ÖZLÜK HAKLARI KAYBEDİLDİ

Başvurusunun gerekçesiz yere reddedilmesini mahkemeye taşıyan Akdemir'in basın kartı bir süre sonra işleme kapatıldı. 2013 yılından beri basın kartı sahibi olan Akdemir'in İletişim Başkanlığı sitesinde kayıtlı olan kart taşıma süresi, yenileme başvurusu yaptığı tarihe kadar geri çekildi ve 4 yıllık özlük hakları kaybedildi.

MAHKEME: "TAKDİR YETKİSİ KEYFİ KULLANILAMAZ"

Ankara 20. İdare Mahkemesi, Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan "hukuk devleti" ilkesine dikkat çekerek, “Hukuk devletinin gereği olan belirlilik ve hukuki güvenlik ilkeleriyle idarenin keyfi hareket etmesi engellenmiş olur” dedi.

TÜPRAŞ'ta patlama nasıl oldu? Ölü ya da yaralı var mı? TÜPRAŞ'ta patlama nasıl oldu? Ölü ya da yaralı var mı?

Mahkeme, basın kartının gazetecilere kamu kurum ve kuruluşlarına erişim sağladığını ve birtakım özlük hakları getirdiğini hatırlattı.

BASIN KARTI TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ İLGİLENDİRİYOR

Kararda, “Basın kartının mahiyeti itibariyle, bu kartın kullanılması, basın hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, çalışma hak ve ödevi gibi temel hak ve özgürlükleri doğrudan ilgilendirmektedir” denildi.

KOMİSYONUN GEREKÇESİ: "ÖYLE TAKDİR ETTİK"

Akdemir'in basın kartı yenileme talebinin reddedilme gerekçesinin, mahkeme tarafından idareye sorulduğu belirtilen kararda, İletişim Başkanlığı'nın savunmasında "kendisine tanınan takdir hakkı kapsamında reddedildiği" bilgisinin yer aldığı aktarıldı.

Mahkeme kararında, "Davacının daha önce basın kartı sahibi olduğu ve talebinin basın kartı yenileme talebi olduğu anlaşıldığından, davacının, Basın Kartı Yönetmeliği'nin 8. maddesinde belirtilen şartları sağlamadığı veya söz konusu yeterlilik şartlarını kaybettiğine yönelik dosya kapsamında herhangi bir bilgi veya belgenin bulunmadığı dikkate alındığında, davacının basın kartını yenileme talebinin salt takdir yetkisine dayanılarak reddedilmesine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

Mahkeme heyeti oy birliğiyle, Basın Kartı Komisyonunun Akdemir'in kart yenilenme başvurusunu reddetmesi kararının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ