Hırvatistan, Karadağ'ın Zagreb Büyükelçiliğine gönderdiği nota ile Karadağ Meclis Başkanı Andrija Mandic, Başbakan Yardımcısı Aleksa Besic ve milletvekili Milan Knezevic'i ülkede "istenmeyen kişi" ilan ettiğini duyurdu. Bu adım, iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

Telegram'ın kurucusu Durov, gözaltı süreci nedeniyle Fransa'yı eleştirdi Telegram'ın kurucusu Durov, gözaltı süreci nedeniyle Fransa'yı eleştirdi

KARADAĞ'IN AVRUPA BİRLİĞİ HEDEFİ İLE ÇELİŞEN EYLEMLER

Hırvatistan'ın açıklamasında, Karadağ Meclis Başkanı Mandic, Başbakan Yardımcısı Besic ve milletvekili Knezevic'in eylemlerinin, Karadağ'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefiyle uyumlu olmadığı ifade edildi. Hırvat yetkililer, söz konusu politikacıların davranışlarının Hırvatistan'ın Avrupa yanlısı politikalarıyla çeliştiğini belirtti. Hırvatistan, Karadağ'ın Avrupa değerlerine uygun hareket etmesini ve katılım sürecindeki kriterleri yerine getirmeye devam etmesini bekliyor.

KARADAĞ MECLİSİ'NİN KARARI VE KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Karadağ Meclisi'nin 28 Haziran'da Hırvatistan'ın Jasenovac şehrinde 2. Dünya Savaşı sırasında öldürülen 83 binden fazla Hırvat, Sırp, Yahudi ve Roman kurbanın öldürülmesini "soykırım" olarak tanıması ve anma töreni düzenlenmesi teklifi, Hırvatistan tarafından tepkiyle karşılandı. Bu karar, iki ülke arasındaki gerilimi artırdı.

KARADAĞ'DAKİ KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Karadağ'da iki gün önce, Başbakan Milojko Spajic'in önerisiyle kabine değişikliğine gidildi. Spajic, kabinenin "kapsayıcı, istikrarlı ve Avrupalı" olmadığını belirterek, Mecliste yapılan oturumda kabine değişikliği talebinde bulundu. Yeni kabine, Sırbistan ve Rusya yanlısı siyaset izleyen Yeni Sırp Demokrasisi ve Demokratik Halk Partisi ile Boşnak Partisi'nden oluştu. Bu durum, iç politikada büyük tartışmalara yol açtı.

İÇ POLİTİKA VE ETNİK GERİLİMLER

Yeni kabine, Karadağlı Sırp, Arnavut ve Boşnakları içeriyor, ancak Karadağlıların olmaması ülke içinde tartışmalara neden oldu. DPS Lideri Danijel Zivkovic, bu durumu ülkeyi "etnik federalleşme" sürecine sürüklemek olarak değerlendirdi. Boşnak Partisi lideri Ervin İbrahimovic ise partisinin siyasi hedeflerini savunarak, müdahalelere izin vermeyeceklerini belirtti. SD milletvekillerinden Nikola Zirojevic, Boşnak Partisi'nin Boşnakları temsil etmediğini savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ