Güliz Yıldız Zeren/Muğla’nın Milas İlçesi’nin İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı’nda 2019 yılında kömür madeni kurulması için bir çevre katliamı yaşanmıştı. Şirketin maden için ormandaki ağaçları katletmesi karşısında köylülerce başlatılan direniş çığ gibi büyümüştü. ‘Akbelen Direnişi’ olarak tarihe geçen hak arayışı, mücadelesi bugün hem maden hem de zeytinlikler için hala devam ediyor.

Direnişin sembol isimlerden biri olan, çevre komitesi üyesi iken, 2024 Yılı Yerel Seçimlerinde köylülerin İkizköy Mahallesi Muhtar Adayı olmasını istemesi üzerine aday olarak muhtarlığa seçilen çiftçi Nejla Işık doğa talanına karşı hak mücadelesini sadece İkizköy’de değil civar köylerdeki ihlallere karşı da sürdürüyor. Işık, bölgede her ağaç kesildiğinde aranan ilk kişi.

Nejla Işik 2 (1)

ZEYTİN KANUNUNU DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ

BBC’nin 2024 Yılı ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde Türkiye’den yer alan tek isim olan Çevre Aktivisti, Çiftçi, Muhtar Nejla Işık, İkizköy’de maden ocağı kurmaya çalışan şirketin şimdi de civar köylerdeki zeytinlikleri satın alarak maden alanını genişletmeye çalıştığı duyumları aldıklarını belirtti.

Nejla Işık, “Şirket boş durmuyor. Bir yandan; Muğla Hüsamlar’da ‘ağaçlandırma yapıyoruz’ adı altında doğayı koruyor gibi görünüyor. Bir yandan da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mevcut zeytin yasasını değiştirmeye yönelik girişimlerde bulunuyor. Çünkü maden projeleri burada direnişe takıldı. Yazdan beri bir şey yapamıyorlar” dedi.

“UYGULANMASA DA ZEYTİNCİLİK KANUNUNA TUTUNUYORUZ!”

Zeytincilik Kanununa rağmen bölgede ihlaller yaşandığına dikkat çeken Işık şunları kaydetti: “Zeytincilik Kanununu çok açıktır. Madde 20’de ‘Zeytin sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez’ ibareleri yer alıyor. Biz bu kanuna tutunuyoruz. Her ne kadar uygulanmasa da bu maddenin değiştirilmemesi için çağrımızı yineliyoruz.  İkizköy’de olmasa da köyümüze 4-5 kilometre uzaklıktaki Çamköy ve Karacahisar’da iki senedir Güneş Enerli Santralleri (GES Projesi) gündemi var. Bunlar, köylülerin zeytinliklerinin dibine, tarım arazilerine kurulmaya çalışılıyor. Buralara giderek zeytinliklerinin dibine kurulmaya çalışılan bu projelere karşı köylülerin mücadelelerine destek veriyoruz. Yenilenebilir enerji projelerine karşı değiliz ama çiftçinin, köylünün tarım arazilerine zarar veren, arazilerini kaybetmelerine neden olan; maden, GES, RES projelerinin karşısındayız.”

SADECE İKİZKÖY’Ü KORUMUYORUZ

Söz konusu maden şirketinin, yazdan beri İkizköy’de çalışma yapamadığını ve İkizköy’e 4 kilometre uzaklıktaki Bağdanlar Mahallesi’nde birkaç vatandaşın zeytinliğini yüksek meblağlara satın aldıkları duyumu edindiklerini ifade eden Muhtar Nejla Işık, “Işıkdere’de bize yapılan gibi ‘bu zeytin ağaçları senin hakkın. İster başka yere sök taşı ister kes odun yap. Ne yaparsan yap’ yaklaşımı var. Bu kez de zeytinlikleri yok etme planı devrede! Bizim Akbelen’deki mücadelemizde yanımızda durduğunu söyleyen zeytinlik sahibi de bugünkü durumda kendince uyanıklık yaparak zeytin ağaçlarını kesmeye yeltendi. Bu olaylarda köylülerin ilk aradıkları isim oldum, oluyorum. ‘Zeytin kesme işlemi var yetiş’ diye önce beni arıyorlar. Başka köylerdeki doğa katliamlarını da yetkililere bildiriyorum, oraya giderek gereken tepkiyi gösteriyoruz. Sadece İkizköyü değil civar köylerdeki zeytin ağaçlarını ve diğer tarım alanlarını da korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

40 KÖYDEKİ 200 BİN TARIM ARAZİSİ TEHLİKEDE

Maden, RES, GES yapan şirketler daha ileri gitmesinler diye 6 senedir direndiklerini söyleyen Işık, “Şirket eğer daha ileri giderse, amaçlarına ulaşırlarsa 40’a yakın köydeki, içinde Kızılçam Ormanlarının olduğu, 200 bin dönüm tarım arazisi yok olacak. Bu gerçekleşmesin diye mücadelemize devam ediyoruz. Enerjimiz ve motivasyonumuz yerinde. Çetelere ve madene köyümüzü kaptırmamak için mücadelemize ve direnişimize devam ediyoruz” vurgusunda bulundu.

Yeni zeytin fidanlarıyla beraber köylülerin umutları da yeşerdi Yeni zeytin fidanlarıyla beraber köylülerin umutları da yeşerdi

Son olarak BBC’nin 2024 Yılı ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde Türkiye’den yer alan tek isim olmasıyla ilgili olarak konuşan Işık, “Bu gurur Akbelen ve tüm mücadeleci kadınlarındır. Akbelen mücadelesi bitmedi, genişleyerek devam ediyor. Hak mücadelemizi ve nasıl sürdürülebilir olacağını her yere gidip anlatıyorum. Anlatmaktan vazgeçmeyeceğim. Gözümüz kulağımız madende, zeytinliklerde!” dedi.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ'NDEN IŞIK'A ÖZEL ÖDÜL 

BBC’nin 2024 Yılı ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde Türkiye’den yer alan tek isim olan Çevre Aktivisti, Çiftçi, Muhtar Nejla Işık ülkemizde de birçok sivil toplum kuruluşu tarafından destekleniyor. Işık, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi tarafından düzenlenen; 2024 Yılın Atatürkçüleri Ödülleri kapsamında Doğayı Koruma ve Çölleşmeyi Önleme Özel Ödülü Dalında ödüle layık görüldü. Nejla Işık, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde de İstanbul’da katılacağı bir organizasyonda Akbelen’i ve mücadelelerini anlattı.

Muhabir: Güliz Yıldız Zeren