Avrupa, 23 Haziran ile 2 Temmuz arasında etkili olan aşırı sıcak hava dalgasıyla sarsıldı. Imperial College London ve London School of Hygiene & Tropical Medicine tarafından yapılan ortak araştırma, bu süre zarfında Avrupa'nın 12 büyük kentinde 2 bin 300 kişinin sıcaklığa bağlı olarak hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Uzmanlar, bu ölümlerin büyük bir kısmının doğrudan iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu vurguluyor.
Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar
İncelenen şehirler arasında Milan, Barselona, Paris, Londra, Roma, Madrid, Atina, Budapeşte, Zagreb, Frankfurt, Lizbon ve Sassari yer alıyor. Bu şehirlerde sıcaklıklar, küresel ısınma nedeniyle mevsim normallerinin 1 ila 4 derece üzerinde seyretti. Sıcaklıkların bu kadar yüksek olması, ölüm oranlarını ciddi şekilde artırdı.
Yaşlı nüfus en çok etkilenen grup
Araştırmaya göre, iklim değişikliğine bağlı ölümlerin yüzde 88’i, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görüldü. Ancak 20-64 yaş arası bireylerde de en az 183 kişinin sıcaklık nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. Can kaybının en yoğun yaşandığı şehirler arasında Milan ilk sırada yer alırken, Barselona, Paris ve Londra da takip etti.
Sıcaklıktaki 2 derecelik artış hayatı tehdit ediyor
Imperial College London Çevre Politikaları Merkezi’nden Ben Clarke, sıcak hava dalgalarının genellikle "sessiz felaketler" olarak tanımlandığını söyledi. Clarke, sıcaklıkta sadece 2-3 derecelik bir artışın, binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açabileceğine dikkat çekti. “Sanayi öncesi döneme göre 1,3 derece artışla bile bu tablo karşımıza çıkıyorsa, yüzyıl sonunda 3 dereceyi aşan bir artış daha da ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi.
Fosil yakıtlardan çıkış çağrısı
Grantham Enstitüsü İklim Bilimi Öğretim Görevlisi Dr. Friederike Otto, iklim krizine karşı acil ve kararlı adımlar atılmadıkça bu tür felaketlerin daha da ölümcül olacağı uyarısında bulundu. Dr. Otto, fosil yakıtlardan vazgeçmenin, yenilenebilir enerjiye geçmenin ve şehirleri aşırı sıcaklara karşı dirençli hale getirmenin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, özellikle yoksul ve kırılgan toplulukları korumanın, her yıl binlerce hayatı kurtarabileceğini ifade etti.
Kriz daha büyük boyutlarda
Bilim insanları, analiz edilen 12 şehirdeki ölüm oranlarının sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu belirtti. Avrupa genelindeki sıcaklığa bağlı ölümlerin bu rakamların çok üzerinde olabileceği vurgulandı. İklim değişikliği, Avrupa’yı ciddi şekilde etkileyerek sıcaklık krizinin boyutlarının her geçen gün daha da arttığını gözler önüne seriyor.