Haber / Eslem Türkoğlu - Genç iklim gönüllüleri, gezegenin birer parçası olduklarını ifade ederek değişimin eyleme geçmekle başladığını vurguluyor.

Toplumsal konuların çözüme kavuşmasında gönüllü olan gençler, aktif şekilde toplumsal gönüllülük faaliyeti yürütürken özellikle kendilerini etkileyen iklim krizi konusunda büyük bir rol üstleniyor. Yaptıkları küresel iklim grevleri ile dikkatleri üzerine çeken genç nesil, taleplerini dile getiriyor. 

9 Eylül Gazetesi’ne konuşan iklim gönüllüsü gençler, kendilerini gönüllülüğe iten gerekçenin karar mekanizmalarında yer bulamamak olduğunu belirtirken, krizi durdurabilecek son nesil olduklarının farkındalığıyla değişimin eyleme geçmekle başladığını söyledi.

“Neslimizi doğduğumuzdan beri etkiliyor”

‘İklim için Gençlik’ hareketinin gönüllüsü olan Seren Anaçoğlu, iklim aktivistliğine lisede kaynakların tükeniyor olması korkusuyla başladığını söyleyerek, Avrupa Komisyonu tarafından iklim elçisi seçildiğini anlattı.

Anaçoğlu, gençlerin toplum gönüllüsü olmasının umut verici olduğunu dile getirerek, gönüllüğün biraz da zorunluluktan olduğunu şöyle açıkladı: “Son birkaç yılda kırılan rekor dünya sıcaklıkları bizim neslimizi doğduğumuzdan beri etkiliyor. Karar mekanizmalarında gençlere doğrudan yer verilmemesi bu sorunları gönüllülük ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla çözmeye itiyor.”

“Gezegen bizim ve bizler de parçasıyız”

Anaçoğlu, “Gençler, iklim krizi konusunda ön plana çıkıyor çünkü gelecek onların” diyerek, gençlerin iklim mücadelesindeki rolünü şu sözlerle açıkladı: “Gençler seslerini duyurarak, yetkililere harekete geçmeleri için baskı yaparak önemli bir değişimin öncüleri olmakta. Çünkü gezegen bizim ve bizler de birer parçasıyız.”
İklim krizinin dezavantajlarının küresel boyutta hissedildiğini söyleyen Anaçoğlu, gençlerin toplumsal konularda daha fazla rol üstlenmesi için katılımcı bir kültürün oluşması gerektiğinin altını çizerek, “Değişim ancak eylemle başlar” dedi.

“Krizi durdurabilecek son nesiliz”

‘İklim Değişmeden Değiş’ topluluğunun kurucusu olan Aydan Comba ise iklim gönüllüsü olmasının ortaokulda sıcakların anormal şekilde yükselmesinden dolayı geçirdiği astım krizlerinden kaynaklandığını anlattı.

Comba, gençlerin iklim krizinde ön planda olmasını krizi durdurabilecek son nesil olduklarının farkında olmalarına bağlayarak, “Bizden önceki nesillerin kullanımı sonucu oluşan iklim değişikliğinin gidişatını değiştirerek gelecek nesillere gözyaşlarıyla ıslanmamış bir dünya bırakmak bu süreçteki en büyük motivasyonumuz” diye konuştu. 

“Gençler birbirine güveniyor”

‘İklim Değişmeden Değiş’ topluluğu gönüllüsü olan Esmanaz Doğrul, gönüllülük hikayesinin iklim krizi ile ilgili bir konferansta başladığını söyledi.

Doğrul, gençlerin ikiye ayrıldığını belirterek, “Bir kısım birlikten kuvvet doğar fikriyle yaşam alışkanlıklarını düzenlerken diğer taraf ‘nasıl olsa bir şey değişmeyecek’ diyerek savurgan davranıyor” dedi.

Gençlerin iklim krizini sahiplenmesinin nedeninin güvensizlik olduğunu dile getiren Doğrul, şöyle konuştu: “Gençler geçmiş sistemleri devam ettirerek çıkarları için uğraşan insanlara değil birbirlerine güveniyor. Bu nedenle öne çıkan gençler oluyor.” 

Doğrul son olarak gençlerin üstesinden gelebileceği daha çok toplumsal konu olduğunu söyleyerek, “Gençlerin toplumda sözü geçen bir konuma gelmesi gerek. Toplumu yüksek medeniyet ufkuna çıkarabilecek ebedi güç gençlerdir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi