Yurt dışından getirilen telefonlarda IMEI kayıt ücreti artışı nedeniyle kaçakçılık yöntemlerine yönelen vatandaşlar zor durumda kaldı. Telefoncuların yaptığı IMEI kırdırma işlemleri, devletin sıkı önlemleri sonucu bir bir iptal ediliyor. Klonlanan hatların kapatılmaya başlaması, kullanıcılar ile telefoncuları karşı karşıya getirdi.

KLON HATLAR SORUN YARATIYOR

Telefonlarını yasal IMEI kayıt ücretini ödemeden kullanmak isteyenler, telefonculardan kırdırma işlemi yaptırıyordu. Ancak klonlanan IMEI’li telefonlar son günlerde kapanmaya başlayınca birçok kullanıcı mağdur oldu. Garanti veren telefoncular, müşterilerinden yoğun şikayet alırken, bazıları ise mağduriyetlerin giderilmesini talep eden müşterilerle yüzleşiyor.

1 YIL SÜRE İLE SINIRLAMA GETİRİLDİ

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan düzenlemeyle, sinyal alınmayan cep telefonlarının kapatılması için süre 7 yıldan 1 yıla düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte, birçok klon telefonun iletişimi tamamen kesildi. Artık, sinyal alınmayan telefonların IMEI kayıtları silinerek cihazlar kapatılıyor.

TELEFONCULAR ÇARESİZ KALIYOR

Özellikle İstanbul Mecidiyeköy ve Eminönü gibi yerlerde IMEI kırdırma işlemi yapan telefoncular, mağdurların şikayetleri karşısında çaresiz kaldıklarını belirtiyor. Sabah Gazetesi'ne konuşan bir telefoncu, “Son bir haftadır IMEI klonlama işlemleri artık mümkün olmuyor. Devlet engel koydu. Daha önce klonladığımız cihazların bile kapanmaya başladığını görüyoruz ve müşteriler paramızı geri istiyor" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL PİYASASI ALTÜST OLDU

Telefoncular, IMEI klonlu cihazların ikinci el piyasasında büyük değer kaybettiğini belirtiyor. Bir iPhone 14 Pro Max’in kayıtlı olması halinde 45-48 bin TL arasında işlem gördüğünü söyleyen bir satıcı, klonlanan cihazların değerinin 20-25 bin TL bandına düştüğünü ifade etti. Klonlu cihazlarda yaşanan sorunların zamanla ortaya çıktığını ve bu nedenle alım-satımın daha zor hale geldiğini ekledi.

Bayraktar TB3 PT-2 SİHA'dan önemli başarı Bayraktar TB3 PT-2 SİHA'dan önemli başarı

TARİFEYE EK TELEFONLARA İLGİ ARTIYOR

IMEI kayıt ücreti nedeniyle kullanıcılar, tarifeye ek telefon seçeneklerine yönelmeye başladı. Operatör mağazalarında yoğunluk yaşandığını belirten bir yetkili, "Telefon kapanınca kullanıcılar operatör mağazalarına akın ediyor. IMEI ücretlerinin yüksekliği nedeniyle tarifeye ek cihazlara talep arttı" dedi.

2025'TE IMEI KAYIT ÜCRETİ 45 BİN TL OLACAK

Yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti her yıl artmaya devam ediyor. 2025 yılı itibarıyla ücretin 45 bin 953 TL olması bekleniyor. Ayrıca yurt dışı çıkış harcı da 720 TL'ye yükseltilecek. 2024 yılı için belirlenen 31 bin 692 TL'lik kayıt ücreti, birçok kullanıcının cep yakmaya devam ediyor.

PASAPORT KAYDI ZORUNLU

Telefonlarını yasal olarak kullanmak isteyenlerin, pasaportlarıyla IMEI kayıt işlemi yaptırmaları gerekiyor. Ancak kayıt için son bir yıl içinde yurt dışına çıkmış olma şartı aranıyor. Ayrıca hattın, pasaport sahibinin üzerine kayıtlı olması zorunlu tutuluyor. Bu şartları sağlayamayanların telefonları aktif edilmiyor.

IMEI KLONLAMA NEDİR?

IMEI klonlama, eski bir telefonun IMEI numarasının yurt dışından vergisiz getirilen başka bir cihaza aktarılması işlemidir. Bu yasadışı yöntemle, kullanıcılar kayıt ücretinden kaçınarak cihazlarını kullanmayı amaçlıyor. Ancak ekim ayında yürürlüğe giren düzenleme ile IMEI klonlama tamamen yasaklandı. 2024 yılı itibarıyla 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cihazların IMEI kayıtları otomatik olarak silinecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ