Ceza infaz sistemine ilişkin yeni düzenlemeler, önümüzdeki dönemde Meclis gündemine taşınmaya hazırlanıyor. Terörsüz Türkiye süreci kapsamında oluşturulacak hukuki düzenlemelerin ardından, infaz mevzuatında değişiklik yapılması planlanan başlıklar arasında yer alıyor. AK Parti ve MHP’de yapılan değerlendirmelerde, yıllar içinde çok sayıda değişiklik yapılan infaz sisteminin daha sade, anlaşılır ve eşitlikçi bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

“İnfaz sistemi yeniden ele alınmalı”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, daha önce yaptığı açıklamalarda infaz kanununun çok sayıda düzenleme nedeniyle karmaşık hale geldiğini belirterek, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etmişti. Yıldız, çerçeve yasanın başlangıç olduğunu, önümüzdeki süreçte Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve infaz hukukunda değişikliklerin gündeme gelebileceğini söylemişti.

İlk kez suç işleyenlere erken tahliye seçeneği

AK Parti kaynaklarının değerlendirmelerine göre, yeni düzenlemede özellikle ilk kez suç işleyen ve yeniden suç işlemeyeceği değerlendirilen hükümlüler için farklı uygulamalar üzerinde duruluyor. Bu kapsamda, kişinin topluma yeniden kazandırılabileceğine yönelik kanaat oluşması halinde denetimli serbestlik ve şartlı salıverme hükümleri çerçevesinde erken tahliye seçenekleri değerlendirilebilecek. AK Parti hukukçuları, “Hayatında bir kez suç işlemiş, kendisine verilecek destekle yeniden suç işlemeyeceği düşünülen kişiler için farklı infaz modelleri uygulanabilir” görüşünü dile getiriyor.

“Cezasızlık algısına izin verilmeyecek”

İktidarın hazırladığı yeni vizyon belgesinde de ceza ve infaz sisteminin yeniden değerlendirilmesine yönelik hedeflere yer verildi. Belgelerde, ceza adalet sisteminde caydırıcılık, hakkaniyet, mağdurun korunması ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması ilkelerinin esas alınacağı belirtilirken, kamuoyundaki “cezasızlık algısının” giderilmesine yönelik adımlar atılacağı vurgulandı.

İki kent köprüyle birbirine bağlanacak
İki kent köprüyle birbirine bağlanacak
İçeriği Görüntüle

Meclis açılınca çalışma hızlanacak

AK Parti kaynakları, Meclis’in yeni yasama dönemine başlamasının ardından yargı alanındaki düzenlemelerin aşamalı olarak gündeme geleceğini belirtiyor. İnfaz sistemindeki olası değişikliklerin kapsamı, hangi suçları kapsayacağı ve uygulama detaylarının ise yapılacak çalışmaların ardından netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: AJANSLAR