Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları, hastanelere başvuruların en sık nedenlerinden biri haline gelmeye devam ediyor. Isı değişimleri, birçok hastalığı tetiklerken, özellikle influenza virüsü, her kış mevsiminde daha yaygın hale gelerek solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. İnfluenzanın sıklığı ve yarattığı sağlık sorunları, hem çocuklar hem de yetişkinler için endişe kaynağı olmaya devam ederken, uzmanlar korunma yolları ve aşılamanın önemine dikkat çekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, influenza virüsünün özellikleri, yayılma hızı, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler vererek aileleri ve vatandaşları uyarıyor.
İnfluenza her yıl tekrarlayabilir, kalıcı bağışıklık sağlamaz
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, influenza virüsünün kalıcı bir bağışıklık geliştirmediğini vurgulayarak, hastalığın "sürekli tekrarlayabileceğini" belirtti. Dr. Uçar, "Çocukluk çağında geçirilmiş bazı enfeksiyonlar kalıcı bağışıklık bırakabiliyor. Ancak influenza her sene mutasyona uğradığı için kalıcı bağışıklık bırakmaz" diyerek, influenzaya karşı bağışıklığın sürekli güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu nedenle, influenzadan korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğu ve her yıl güncellenen aşılarla virüse karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. İnfluenzanın her yıl tekrarlayabilmesi, özellikle risk grupları için aşılamanın hayati önem taşıdığını gösteriyor.
Çocuklarda influenza daha hızlı yayılıyor
Dr. Tuğçe Uçar, influenzanın "çocuklarda daha hızlı yayıldığını" belirterek, özellikle kreş ve okul çağındaki çocukların daha yüksek risk altında olduğunu söyledi. Uçar, "İnfluenza, her yıl kış mevsiminde daha yaygın hale gelen ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. Çocuklarda yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, yaygın kas ağrıları, halsizlik ve genel vücut yorgunluğu gibi şikâyetlerle kendini gösteren bir hastalık tablosuna yol açar. Özellikle kreş ve okul çağındaki çocuklarda çok hızlı yayılır" diyerek, influenzanın çocuklar arasındaki hızlı yayılımına dikkat çekti. Virüsün "solunum yoluyla, damlacık enfeksiyonu şeklinde" bulaştığını belirten Uçar, "Bu yüzden, ellerin düzenli olarak yıkanması, kalabalık ortamlardan uzak durulması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşır" uyarısında bulundu. Dr. Uçar, hasta bireyden bulaştıktan sonra belirtilerin "genellikle ilk 24 saat içinde ortaya çıkmaya başladığını, hastalığın ortalama 7-10 gün sürdüğünü ve ateşli dönemin ise genellikle 5 gün kadar devam edebileceğini" sözlerine ekledi. Öksürüğün ise "birkaç haftaya kadar devam edebileceği" uyarısında bulundu.
Aşılanma hayati önem taşıyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Uçar, influenza hastalığından korunmanın en etkili yolunun "aşılanma" olduğunu vurgulayarak, özellikle riskli gruplara aşılanmayı önerdi. Uçar, "İnfluenzadan korunmak için riskli gruplara da aşılanmayı öneriyoruz" diyerek, aşılamanın hastalığın şiddetini azalttığını, komplikasyon riskini düşürdüğünü ve toplum sağlığı açısından da önemli bir koruma sağladığını belirtti. Aşılanmanın özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için hayat kurtarıcı olabileceği vurgulanıyor. Dr. Uçar, "Hastalığın tanısını çoğu zaman kan tahliline gerek kalmadan, burundan alınan sürüntü örnekleri ile koyabiliyoruz. Erken tanı konulursa, hastalığın mümkün olan antiviral tedavisine erken başlayabiliyoruz. Böylelikle gelişebilecek akciğer komplikasyonları gibi ciddi riskleri azaltmış oluyoruz" diyerek, erken tanının ve tedavinin de hastalığın seyri üzerinde olumlu etkileri olduğunu sözlerine ekledi.
Beslenme ve hijyen kuralları korunmada önemli
Dr. Tuğçe Uçar, influenza ve diğer hastalıklardan korunmak için beslenmenin ve hijyen kurallarının da hayati önem taşıdığını belirtti. Uçar, "Mevsim meyve ve sebzelerini içeren sofralar hazırlamamız lazım. Paketli, işlenmiş gıdalar ve yoğun karbonhidrat içeren beslenmeden uzak kalınması gerekmektedir. Günlük almamız gereken D vitamini ilave dozu aksatmamamız büyük önem arz etmektedir" diyerek, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklara karşı direnci artırdığını vurguladı. Uçar, "Hastalığın pik yaptığı dönemlerde ise özellikle alışveriş merkezi, çocuk oyun havuzu gibi kapalı alanlardan uzak kalmak gereklidir. Uygun mevsim kıyafetleri ile çocukların açık havada vakit geçirmesi hastalıklardan korumak adına büyük önem taşımaktadır" uyarılarında bulunarak, kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmanın ve hijyen kurallarına uygun davranmanın hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.