Bu yazımızda, metrolarda neden yan yana oturma düzeni tercih edildiğini, yolcu davranışları ve tasarım arasındaki ilişkiyi inceleyerek sizlere aktaracağız.

YAN YANA OTURMA DÜZENİNİN NEDENLERİ

Çoğu ülkede metrolarda koltuklar, yolcuların genellikle yan yana oturacağı şekilde tasarlanıyor. Bu tercihin arkasında yatan birkaç önemli sebep var:

1. KOLAY İNİŞ VE BİNİŞ:

Eğer metrolardaki oturma düzeni otobüslerdeki gibi ikişer koltuklu olsaydı, yolcuların metroya iniş ve binişleri oldukça zorlaşırdı. Özellikle iş çıkış saatlerinde yoğunlaşan kalabalıkta ikişerli koltuk düzeni, iniş ve binişleri aksatarak metro kullanımını zorlaştırırdı.

Karsu Dönmez ve Altın Lale Vakfı, depremzede çocukları sevindirdi Karsu Dönmez ve Altın Lale Vakfı, depremzede çocukları sevindirdi

2. AKIŞI ENGELLEMEYEN KOLTUK DÜZENİ:

Metrolarda fazla koltuk olması, yolcuların çıkış kapılarına yakın direklerde beklemeyi tercih etmelerine yol açıyor. Bu nedenle metroların kapıları geniş tasarlanıyor. İç mekanda bulunan fazla koltuklar ise insanların koltuklara yerleşmek için orta alanda daha fazla zaman geçirmelerine yol açarak diğer yolcuların binişini veya inişini engelliyor.

3. YOLCU DAVRANIŞLARINA GÖRE TASARIM:

Metroların tasarımı, genellikle yolcuların tercih ve davranışları göz önünde bulundurularak yapılır. Özellikle yoğun kullanım saatlerinin dışında yapılan araştırmalar, yolcuların metroyu nasıl kullandıklarını ve tercih ettikleri oturma düzenlerini analiz eder.

Bu araştırmalar, yolcuların genellikle birbirlerine yakın oturmayı tercih etmediklerini ortaya koyuyor. Yani kimse yokken en uzak köşelere oturmayı seçiyorlar. Böylelikle sakin saatlerde yolcular birbirinden uzağa oturabiliyor. Fakat kalabalık saatlerde ise yolcu akışı göz önünde bulundurulduğundan koltuklar yan yana yapılıyor.

Editör: Utku Çelik