Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü Temel İletişim Bilimleri Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Zeynep Demircioğlu Biricik, yapılan araştırmaların insanların günde hiç bildirim gelmese bile 78 kez telefon ekranına tıkladığını ortaya koyduğunu belirtti. Dr. Biricik, "Kişiye göre değişir ama araştırmalar, insanların yatmadan önce en az 15 dakika, uyandıktan sonra ise yine ilk 15 dakika akıllı telefonlarına baktığını gösteriyor" dedi.

Teknoloji Bağımlılığı ve Fobiler

Dr. Biricik, günümüzde birçok insanın telefonsuz kalma korkusu (nomofobi), internetsiz kalma korkusu (netlessfobi) ve gündemdeki gelişmeleri kaçırma korkusu (fomofobi) yaşadığını vurguladı. Bu durum, teknolojinin hayatımızın her alanına ne kadar entegre olduğunu gözler önüne seriyor.

Ev yoğurdu: Sağlığınız için 10 geçerli sebep Ev yoğurdu: Sağlığınız için 10 geçerli sebep

Akıllı Telefonların Etkileri

Biricik, akıllı telefon kullanım süresine ilişkin yaptığı açıklamada, "Araştırmalar gösteriyor ki insanlar günde hiç bildirim gelmese bile 78 kez ekrana tıklıyor. Bu durum kişiden kişiye değişse de insanların yatmadan önce en az 15 dakika, uyandıktan sonra ise ilk 15 dakika telefonlarına baktığını ortaya koyuyor. McLuhan'ın dediği gibi, akıllı telefonlarımız adeta vücudumuzun bir uzvu haline gelmiş" ifadelerini kullandı.

Dijital Oyunlar ve Yanlış Bilgilendirme

Biricik, dijital içerik üreticileri ve dijital oyunlar hakkında da önemli noktalara değindi. "Influencerlara baktığımızda, dijital yayıncılığın yanlış yönlendirmeleri olabileceğini görüyoruz. Gerekli donanıma, eğitime ve bilgiye sahip olmadan her konuda insanları yanlış yönlendirdiklerini görebiliyoruz" diye konuştu.

Ayrıca, bazı dijital oyunları geliştirenlerin de kasıtlı olarak kültürel mirası zedeleyecek manipülasyonlar yapabildiğini belirtti. Tarihi farklı şekilde anlatarak çocuklarda farklı bir bilinç oluşturabildiklerini söyledi.

Editör: Utku Çelik