Son alınan ilave gümrük vergisi kararı, iplik, kumaş, hazırgiyim ve ev tekstili ürünleri ithalatı yapanları derinden etkiledi. Bu kararın, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçıları arasında tepki ve endişe yarattığı görülüyor.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, "Ayağımıza sıkıyoruz" diyerek ilave gümrük vergisi kararını eleştirdi ve bu yanlış kararın iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

İhracatta Kayıplar

Türkiye'nin hazırgiyim ihracatı, 2023 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 8 oranında bir düşüş yaşadı. 16.1 milyar dolar seviyesinde olan ihracat rakamları, 14.8 milyar dolara geriledi. Sertbaş, bu kaybın 2022 yılının ikinci yarısında Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki ekonomik resesyon nedeniyle yaşandığını belirtti. Normalde Eylül ve Ekim aylarında yoğunlaşan Noel siparişlerinin de yüzde 30 civarında azaldığını söyledi.

Sertbaş, "2024 yılının ilk yarısını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Tüm bu olumsuzluklar göz önünde bulundurulurken, iş dünyası, mevcut istihdamı korumak için çaba gösterirken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe anlamına geliyor. Eğer bu karar hayata geçerse, ihracat ve istihdam rakamları düşer, firmalar zarar görür." dedi.

Sektör Temsilcileri Bir Araya Gelememekten Endişeli

Sertbaş, sektör temsilcileri arasında sektörü ilgilendiren böyle önemli kararların daha önce bir araya gelerek alındığını ve bu kararın sektöre zarar verdiğini belirtti. İlave gümrük vergisinin tekstil ve hammadde sektörüne kısa vadeli bir iyileştirme sağlayabileceğini, ancak katma değerli ürünler ihraç eden konfeksiyon sektörü için büyük zararlara yol açabileceğini dile getirdi.

Sertbaş, tekstil sektörünün rekabet gücünü artırmak için inovasyon ve tasarımın önemine dikkat çekerek, korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve sonunda korunan sektöre de fayda sağlamadığını söyledi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ