İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerini kısıtlamayı hedefleyen üç yasa tasarısını onayladı.

İsrail Meclisinde, BM'nin Filistinlilere yardım faaliyetlerini kısıtlama girişimi

The Times of Israel'in haberine göre, İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi, uzun süredir Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin hedefinde olan UNRWA'yı kısıtlamak için girişimde bulundu.

Komitede onaylanan ilk yasa tasarısı, UNRWA'nın İsrail topraklarında faaliyet göstermesini yasaklamayı ve Ajansın işgal altındaki Doğu Kudüs'teki varlığını fiilen ortadan kaldırmayı amaçlıyor. İkinci tasarı, UNRWA'nın terör örgütü ilan edilmesini sağlayarak İsrail'in Ajansla ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Üçüncü tasarı ise UNRWA personelinin, İsrail'deki BM personeline tanınan emlak vergisinden muafiyet gibi yasal dokunulmazlıklar ve ayrıcalıklardan faydalanmasını engellemeyi hedefliyor.

Danla Bilic attan düşme anı videosu var mı? Danla Bilic attan düşme anı videosu var mı?

UNRWA'nın rolü ve İsrail'in iddiaları

BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, 1950'den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi insani yardımlar sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor. Ajans, bugün 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor. Ancak, İsrail hükümeti, 7 Ekim'den bu yana UNRWA'nın sahadaki faaliyetlerini kısıtlamaya çalışırken, ordu da Gazze'de BM ile koordineli çalışan insani yardım kuruluşlarına saldırılar düzenleyerek birçok yardım çalışanını öldürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin "terör örgütleriyle bağlantıları olduğu" ve "7 Ekim saldırılarına karıştığı" iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA da bu iddialara yönelik soruşturma başlatmıştı.

Bağımsız İnceleme Grubu, Gazze'de yaklaşık 13 bin personeli bulunan UNRWA'nın "tarafsız bir şekilde çalışabilme kapasitesini" araştırırken, İsrail'in 7 Ekim saldırıları kapsamında 12 UNRWA çalışanına yönelttiği iddialar BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisi (OIOS) tarafından yürütülüyor. Bağımsız İnceleme Grubu, 20 Mart'ta yayımladığı ara raporda, UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini uygulamak için gerekli mekanizmalara sahip olduğuna ve bazı alanların geliştirilebileceğine işaret etmişti.

Kaynak: AA