1. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşti. Sempozyumda, Bakan Kacır Türkiye'nin kutup araştırmalarındaki stratejisini ve hedeflerini paylaştı.

Yol Haritası ve Strateji Açıklamaları

Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, "Bugün de önümüzdeki 13 yıl için bir yol haritası olan Ulusal Kutup Bilim Stratejisini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu strateji doğrultusunda gerçekleştireceğimiz projelerle kutup araştırmaları alanında bilimsel verilerin nicelik ve niteliğini yükseltecek, Türkiye'nin uluslararası arenadaki bilim misyonunu ve konumunu güçlendireceğiz" dedi.

Sempozyum Katılımcıları ve Hediyeler

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma Bakan Kacır'ın yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konuşmanın ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bakan Kacır'a, Antarktika'dan getirilen 60 milyon yıllık değerli kaya parçasını hediye etti. Ayrıca, 'Kutuplarda Bilim' başlıklı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edildi.

Strateji ve Projeler: Kutup Bilimlerine Önemli Katkılar

Bakan Kacır, konuşmasında 2017 yılından itibaren kutup araştırmalarına bütünlük kazandırmak için atılan adımlara vurgu yaptı. "Öncelikle ilk Ulusal Kutup Bilim Programımızı 2018-2022 dönemi için hayata geçirdik. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde Kutup Araştırmaları Enstitümüzü kurarak çalışmalarımızı kurumsal bir çatı altında topladık" diyen Bakan Kacır, Ulusal Kutup Bilim Stratejisi'nin hayata geçirilecek projelerle Türkiye'nin bilimdeki varlığını artıracağını ve uluslararası alandaki konumunu güçlendireceğini ifade etti.

Kutup Bilimleri Ansiklopedisi ve Özel Sayı

Bakan Kacır, bu strateji kapsamında gerçekleştirilecek iki önemli gelişmeyi paylaştı. Kutup Bilimleri Ansiklopedisi'nin ülkemizin kutup literatüründe terim birliğini sağlayacak önemli bir katkı olduğunu belirtti. Ayrıca, "Turkish Journal of Earth Sciences" dergisinin Kutup Bilimleri Özel Sayısı'nın, Türk araştırmacıların 50 yıllık katkılarını onurlandırdığını ve Türkiye'nin kutup bilimleri literatürüne değerli bir katkı sağladığını söyledi.

Kaynak: DHA