Deprem felaketi sonrası yaşanan hukuksuzluklar, İzmir Barosu ve Adalet Peşinde Aileleri Platformu'nun İzmir Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında dile getirildi. Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz, depremin ardından yaşanan ihmalleri ve adaletsizlikleri vurgulayarak, sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çekti.
Depremin Vurduğu Acı Gerçekler
Yılmaz, deprem bölgesine ulaştıktan günler sonra kurtarma çalışmalarının başlamadığını belirtti. Yılmaz ''Depremden iki gün sonra bölgedeydik. Oradaki yıkım ve dramın ne kadar büyük olduğunu gördük. Hep söylüyoruz deprem değil, bina öldürür diye. Biz orada bunu gördük; ama başka bir şey daha gördük: Biz oraya ulaştıktan 3-4 gün sonrasına kadar kurtarma çalışmalarının başlamadığını gördük. Depremde göçük altında kalan yurttaşlarımıza günlerce ulaşılamadı. Yani sadece bina değil; ihmal, plansızlık, programsızlık ve liyakatsizlik de öldürdü. 13,5 milyon yurttaşımızı etkileyen bir depremdi. En çok etkilenen illerden biri de Adıyaman’dı'' dedi.
Yargılama Sürecindeki İhlaller
İzmir Barosu Başkanı, İsias Otel duruşmasına da dikkat çekti. Otelin yapısal eksikliklerini içeren bir raporun bulunduğunu ve yapılan duruşmada tutuklu sanıkların adliyeye getirilmediğini belirtti. Yılmaz ''Geçtiğimiz günlerde İsias Otel’in duruşması vardı. Çoğunluğu genç ve çocuk olan 72 kişi orada can verdi. Orası için Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bir raporu var dosyada. Zemin etüdü yapılmamış diyor. Bu bina önce konut olarak yapılmış, sonra otele çevrilmiş. Kullanılan demirlerin çapları uygun değil ve ayrıca asla kullanılmaması gereken dere kumu kullanılmış. Çarşamba günü yapılan duruşmada 5’i tutuklu 11 sanığın ifadeleri alındı. Ancak ne yazık ki bu sanıklar adliyeye getirilmedi. Ceza Hukuku’nun en önemli ilkesi olan ‘yüz yüzelik’ ilkesi ihlal edildi. Hukuksuzluk bu memlekette aldı başını gitti. Her yerde polis var; ama hiçbir yerde adalet yok. Adaleti sağlamanın yolu emniyet güçlerinin sayısını artırmak değil, işini iyi bilen liyakatli insanlarla iyi ve doğru işler yapabilmektir'' diye konuştu.
Mağduriyetin Sürdüğü Adalet Arayışı
Adalet Peşinde Aileleri Platformu adına konuşan Av. Gökeren Şahin ise depremin yıkıcı etkilerine vurgu yaparak ''6 Şubat ve sonrasında 35 binden fazla bina yıkıldı ve 300 bine yakını ağır hasar aldı. 1,5 milyon insan evsiz kaldı. En az 50 bin kişi hayatını kaybetti. Bu yıkıma sebep olanlar, tam anlamıyla yargılamaya dahi tabii tutulmadı, adalet karşısında hesap vermediler. 6 Şubat’ı yaşayan bizler, enkazdakileri kurtarmayı düşünürken enkazların dışındakiler bile ölüme terk edildi. Birçok ilde yemek yoktu, su yoktu, karın kışın ortasında çadır bile yoktu. Telefon şebekelerinde bant daraltılması yapılmıştı ve biz o gün çaresiz sadece bekledik. Yasımızı tutamadık. Ölenlerimizin mezarlarının bulunmasını bekledik. Daha kayıplarımızı bulamamışken enkazları kaldırmaya geldiler, gerekli numunelerin alınması için enkazların başında bekledik. Bilirkişi raporlarını bekledik. Adliyede savcılar yoktu, savcıları bekledik. Evraklar kayboldu, bulunmasını bekledik. Yitirdiğimiz canlarımıza sebep olan şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Dosyalarda tutuklu dahi yoktu, tutuklanmalarını bekledik. Burada süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri haykırıp nedenlerini soruyoruz. 11 ayın sonunda sorulmayan, cevaplanmayan soruları sorarak haykırıyoruz ve cevap istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.