9 EYLÜL- İzmir'de Foça'da sahil kenarlarına vuran denizanaları vatandaşın tedirgin etti. İzmir Foça'da görülen denizanası zehirli mi? Foça'daki denizanası zararlı mı? Denizanası temasında ne yapılmalı? İşte detaylar...
İzmir'in gözde turistik ilçelerinden biri olan Foça'nın sahilinde, berrak ve turkuaz mavisi sularında uzun kuyruklarıyla dikkat çeken denizanaları yine kendini gösterdi. Foça ilçesinin Büyükdeniz ve Küçükdeniz limanları çevresinde, koyu mavi renkteki denizanası yoğunluğu devam ediyor. Yoğun koyu mavi renkte ve uzun kuyruklara sahip denizanaları, tatilciler arasında endişe uyandırdı. Uzmanların bu tür mavi renkli ve uzun kuyruklu denizanalarının olduğu bölgelerden uzak durulması gerektiği yönündeki uyarıları sonrasında, plajlar sessizleşti. Bununla birlikte, bazı meraklı kişiler ise denizanalarını daha yakından görmek için fotoğraf çekip çubuklar yardımıyla canlıları inceledi.
İzmir Foça'da görülen denizanası zehirli mi?
Görülen denizanalarının zehirli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Genellikle zehirlenmeler, genel olarak bölgesel deri tahrişi şeklinde belirir. İlk temas anında başlayan kaşıntı hissi, birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçer. Denizanasının uzantılarına maruz kalan bölgede kızarıklık meydana gelir; ayrıca hafif su toplaması veya hafif kanama da gözlemlenebilir. Zehirli denizanası, zehirli içerikleri vücutta şişme, yanma, kızarıklık ve ateşlenmeye neden olabilir. Doğal yaşam ortamlarında dokuz aya kadar hayatta kalmaları mümkündür. Deniz ciğerine ait olan denizanaları, Kuzeydoğu Atlantik okyanusu, Adriyatik Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Azak Denizi gibi sularda bulunabilirler.
Foça'daki denizanası zararlı mı?
Zararlı denizanaları olmasına rağmen Foça'da görülen bu canlıların henüz bir zararının olduğu kanıtlanmadı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Foça ilçesinin Büyükdeniz ve Küçükdeniz limanları sahilinde görülen farklı büyüklüklerdeki denizanası yoğunluğunun, aşırı sıcaklar ve deniz kirliliği gibi faktörlerden kaynaklandığını açıkladı. Prof. Dr. Yaşar, her yıl genellikle bu aylarda denizanası yoğunluğunun gözlendiğini vurguladı.
Denizanası temasında ne yapılmalı?
Denizanasının çeşitli türleri, dokungaçlarında zehir taşır. Başka bir canlının bu dokungaçlara temas etmesi, denizanasının canlı olduğu dönemde olduğu gibi ölü olduğu durumlarda bile zehirlenmelere neden olabilir. Bu durum Denizanası Sokması olarak adlandırılır.
Eğer bir denizanası tarafından sokulduysanız, ilk olarak sakinliğinizi korumaya çalışmalısınız. Önemli bir nokta olarak, temas edilen bölgeyi kesinlikle tatlı su ile yıkamamalısınız. Tatlı su, deri üzerindeki denizanası parçalarındaki zehri etkinleştirerek daha fazla zarar verebilir. Bunun yerine, temas edilen bölgeyi alkol, sirke veya deniz suyu gibi sıvılarla yıkamalısınız.
Ayrıca, temas edilen bölgeyi bir kredi kartı gibi bir cisimle temizlemek ve kuma hafifçe sürterek temizlemek gibi yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Ancak, ilk şokun geçtikten sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman hekimlerden yardım almanızı öneririz. Uzman bir doktordan yardım almak, doğru tedaviyi ve gereken önlemleri almanızı sağlayacaktır.