Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi, Türkiye Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği, İzmir Şairler ve Bestekarlar Derneği, Uluslararası Pen Yazar Örgütü ve Yazarlar Birliği Başkan Yardımcı Mehmet Yazıcı, İZKİTAPFEST-İzmir Kitap Fuarı'nda kendilerine ayrılan statların küçük olduğunu belirterek düzenledikleri basın toplantısıyla tepkilerini dile getirdi.

Kültürpark'taki basın açıklamasında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Başkanı Levent Ertekin, "İzmir'de bu fuarın düzenlenmiş olması, büyük bir başarı ve biz bunu takdir ediyoruz. İzmir, fuarlar şehri olarak geçer. Bu tecrübe ve birikime sahip bir şehirdir ancak fuarın daha iyi olması, güzelleşmesi için de birtakım tavsiyelerimiz olacak. Dikkate alınırsa şehrin kültürel yapısına bugüne kadar desteği ve gücü veren yazar ve şair arkadaşlarımız da bundan mutluluk duyacaktır. Kültürpark’ta sivil toplum kuruluşları için ayrılan alanın uygun olmadığını düşünüyoruz. Fuarın çok işlemeyen ve atıl kapasite duran bir noktası, sivil toplum kuruluşlarına uygun görülmüş" dedi.

'YAĞMURDAN KİTAPLARIMIZ ISLANDI'

Sivil toplum kuruluşları için iftar çadırları gibi bir çadır verildiğini belirten Ertekin, "Birkaç gün önce yağmur olduğu gibi çadırlardan içeriye sızdı ve kitaplarımızın çoğu ıslandı. Bu bir eksikliktir. Sonra bu verilen stantların hepsine sandalye ve masa bir şekilde verilmedi. Herkes sırtladı sandalyeyi, masayı buraya getirdi. Sivil toplum kuruluşları hamal değil. Buradaki sivil toplum kuruluşlarının hiçbirine araç kartı verilmedi. Ana giriş noktasından yaklaşık 1-1.5 kilometre mesafedeki bu alana insanlar sırtlarında sandalyeleri, masaları getirdi.

Elbette ki yeni seçilen belediye başkanımıza gönderme yapmıyoruz çünkü yeni seçilmiş bir belediye başkanının bunları şu anda düzeltmesi mümkün değil ama önümüzdeki süreçteki kitap fuarları devam edecek. İzmir de bu işin organizasyonunu üstlenecek ve daha güzel fuarlar yapılacak. Daha güzel fuarların yapılması açısından bu konuşma idarecilere ya da bu işi organize eden arkadaşlara tavsiyemizdir, ricamızdır" diye konuştu.

'KENDİMİZİ ÖKSÜZ ÇOCUK GİBİ HİSSETTİK'

Türkiye Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği Başkanı Damla Günay Demirel, derneklerinin üyeleri olan İzmirli yazar ve şairleri İZKİTAPFEST'te öksüz bırakmamak için İstanbul'dan geldiklerini söyledi. Ancak, fuarda derneklerinin üyesi yazar ve şairlerin fuardaki ortam nedeniyle iki günde hastalandıklarını belirterek, "Bizim bu söyleşimiz bir sitem değil. Biz İzmir'i seviyoruz. Ancak kendimizi öksüz çocuk gibi hissettik" dedi.

'YERİMİZİ BEĞENMİYORUZ'

İzmir Şairler ve Bestekarlar Dernek Başkanı Nurgül Ekeke, "Fuarda bize ayrılan yerimizi beğenmiyoruz. Kitap fuarı açıldığından beri soğuk ve rüzgar altında, yağmur altında kaldık ve kitaplarımızın akıbeti ne olacak diye düşündük. Burada bırakıp gitmek zorunda kaldık. Buraya eşiniz, dostunuz, akrabanız geliyor sadece. Vatandaşlardan uzakta, kıyıda köşede kalmış bir yere atılmış durumdayız" diye konuştu.

Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Yazıcı, “Ruhumuzu besleyen temel gıda kitaptır. Belediyeden kitabı beslemek ve katkı vermek için gerekli olan hizmet çalışmalarını yapmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'KİTABIMIZA SAHİP ÇIKALIM'

Uluslararası Pen Yazar Örgütü Üyesi Cem Erdeveciler ise "Stantların bu durumda olması, yazarlara bu yapılan ayıptır, saygısızlıktır. STK'lar, bugün için toplum için önemli değerlerdir. Biz yazarlar olmazsak kitap fuarlarının bence hiçbir önemi olmaz. Yazarlara verilen değerin bu kadar alçaltılmaması, bu kadar düşürülmemesi gerekiyordu. Ben diyorum ki yazarı yaşatalım, kitabı yaşatalım çünkü kitap, bizi Atatürk'ün de dediği gibi muhasır medeniyet seviyesine ulaştıracak şey. Kitabımıza sahip çıkalım" dedi.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği Üyesi Suat Öz de "Aşağı yukarı 10 yıldan beri İzmir'deki fuarları takip ediyorum. Başımıza ilk defa bu sene böyle bir şey geldi. Yani kendimizi üvey evlat hissettik; hiç kimsenin geçmediği, unuttuğu şair, kendi arkadaşlarımızın bile yerimizi zor bulduğu bir yere bize atmışlar" diye konuştu.

'TÜM KİTAP FUARLARINDAN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR ALAN AYRILMIŞTIR'

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yapılan eleştirilere yönelik açıklamada bulundu. Açıklamada "İZKİTAPFEST-İzmir Kitap Fuarı, ilk fuarından bu yana sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak alan tahsis etmektedir. İZKİTAPFEST-İzmir 3. Kitap Fuarı'nda da bu anlayış devam etmiş ve bugüne dek Türkiye'de yapılan tüm kitap fuarlarından çok daha büyük bir alan sivil toplum kuruluşlarımıza ayrılmıştır. İZKİTAPFEST'te 42 sivil toplum kuruluşu, Lozan ve Montrö kapıları arasındaki, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda da ilçe belediyelerinin stantlarının bulunduğu, Uzun Havuz çevresinde yer almaktadır” ifadesine yer verildi.

'SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA DESTEĞİMİZ FUARLARDA SÜRECEKTİR'

Yer tahsisinin yanı sıra gölgelendirme çadırı ve elektrik enerjisinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluşlara ücretsiz olarak temin edildiği aktarılan açıklamada ayrıca "Fuarın söyleşi sahnelerinden Lozan Sahne'de aynı alanda bulunmaktadır. Ayrıca fuarın tanıtım, etkinlik programı gibi mecralarında da sivil toplum kuruluşlarımızın düzenlediği imza, söyleşi gibi etkinlik bilgilerine yer verilmektedir. Sivil toplum kuruluşlarımıza desteğimiz, bu ve bundan önceki fuarlarda da olduğu gibi önümüzdeki fuarlarımızda da devam edecektir" denildi.

Kaynak: DHA