Giresun açıklarında hortum oluştu Giresun açıklarında hortum oluştu

9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre; "Denizi kız, kızı deniz kokan İzmir" dizeleriyle şiirlere konu olan İzmir, güne inanılmaz yoğun bir ölü balık kokusuyla uyandı. İşe gitmek için yola çıkan İzmirliler arasında en büyük gündem konusu da bu kokuydu. 9 Eylül Gazetesi'ne konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Ekim Özal, bu keskin kokuyu ve körfezdeki balık ölümlerini işaret etti.

"KÖRFEZDE YAŞAM SON BULUYOR"

Balık ölümlerinin kirliliğin beklenen bir sonucu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Normalde deniz suyunda litrede 1 milyon civarında organizma yaşar. Ancak bu aşırı sıcaklıklar ve kirlilik, plankton patlamalarına yol açtı. Oksijenin tükenmesi ve zehirli planktonların yayılması nedeniyle balıklar ölüyor" ifadelerini kullandı.

doğan yasarProf. Dr. Doğan Yaşar

Körfezin ölümü sonucu bütün kentin koktuğunu söyleyen İklim bilimci Doğan Yaşar, "Fabrikaların arıtma sistemlerinin kapatılması ve körfeze açılan derelerin altının betonlanması katliamın başlangıcıydı zaten. Bu gidişle körfezde hiçbir canlı kalmayabilir. Baktığımızda zaten balıklar ölüyor. Birde bütün şehir kokuyor. Geldiğimiz noktada balık ölümleri son aşama artık. Bundan daha fazla körfezi kirletemeyiz. Körfezin ipini çektiler artık. 'Belirli bir bölgede kirlilik var' diyorlar hayır efendim yok öyle bir şey zaten iç körfezde bu kirlilik olur eğer sen bilimsel akılla hareket etmezsen. Baktığımız zaman Bostanlı sahile kadar her yerde balık ölümlerini görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi açıklama yapmış, 'İnceleme yapıyoruz' yapmayın kardeşim derelerin altındaki betonları kırın, fabrikaların arıtmalarını denetleyin açtırın o zaman körfez kendisini yeniler zaten" açıklamalarında bulundu.

KÖRFEZDEN ÇIKAN BALIK YENİR Mİ?

Körfezdeki kötü kokuyu dengelerin bozulmasına bağlayan Ziraat Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ekimz Özal, "Yani o koku anlık ötrofikasyon (kültürel kirlilik) artışından kaynaklanıyor. Balık ölümleri de gerçekleşti şu an, bu ise; Suda oksijenin bitmesinden kaynaklı. Ama durum körfez kirliliğine işaret değil. Kıyı bölgelerinde element maddesi yükseldi demek daha doğru. Körfezin dengesi bozuldu, balık ölümleri gerçekleşiyor. Ama bu denge bozukluğu sonucunda Körfezden çıkan balık yenir ve yenmez diyemeyiz. 

'BELEDİYENİN ÇÖZÜMÜ SONUÇ VERMEMİŞTİR'

Dere yataklarının kirlilik için betonla kaplanması projesinin sonuç vermediğini belirten Özal şunları söyledi:

"İzmir Körfezi'nden kente yayılan her sene karşılaştığımız bir rutini bugünlerde yeniden yaşıyoruz. Bu yaz oldukça sıcak geçti ancak geride bıraktığımız haftalarda mevsim normallerinde seyir eden hava sıcaklıkları bu hafta yaşanan artışına bağlı olarak körfezde ötrofikasyon gerçekleşti. Bu durumdan kaynaklı oluşan kötü koku rüzgarla kente yayılıyor. Yaşanan plankton artışı ve ötrofikasyonun doğrudan körfezden tutulan balıklara etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Bununla birlikte kıyı bölgelerinde ani oksijen azalması nedeniyle yaşanan balık ölümleri görülmektedir. Bu balıkların tüketilmemesi önemlidir. Körfezdeki kirliliğin ana kaynağı Gediz Nehri'nin taşıdığı kirliliktir. Burada çözüm oluşmadıkça körfezde yaşanan sorunların da tam anlamıyla çözümü mümkün görünmemektedir. Kirliliğe önlem amaçlı belediyenin yaptığı bir çalışmadır. Çözüm önerisi olarak geliştirilmiştir ancak fayda sağlamamıştır. Endüstriyel ve evsel kirlilik kaynağında engellenmediği için bu kirliliğiiğin derelere taşınması nedeniyle belediye böyle bir çözüm geliştirmiştir ancak istenilen sonuç alınamamıştır."

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez