9 Eylül Gazetesi’nden Mert Yasin Alpdündar’ın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu, Kültüpark’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde yapılan mecliste İzmir Otogarı’nın, 15 yıl süreyle üst hakkının İZULAŞ A.Ş’ye ayni sermaye ile aktarılması maddesi tartışmalara neden oldu. Komisyonlardan oy çokluğu ile gelen madde mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi. 

Izbb Ekim Ayi Meclisi Ikinci Oturumu

MSÜ 2025 başvuru ve sınav tarihleri: İşte tüm detaylar MSÜ 2025 başvuru ve sınav tarihleri: İşte tüm detaylar

‘ŞAİBE ALTINDA BIRAKMAK DOĞRU DEĞİL’

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, “Öncelikle şirket yönetimindeki insanlarımızı geçmişte olanlar nedeniyle şaibe altında bırakmak doğru değil. Diğer yandan Otogar tabii yenilenecek ve uyarılar dikkate alınacak. Otogar ile ilgili düzenlemeler gündeme gelecek ve uygulanacak. Ama yeni bir otagar mı yoksa yenileme mi yapılacağı konusu uzun süreli işler. Örneğin geçen yıl yeni otogar yapalım dediğiniz anda rezerv alan bulmanız ve orada otogar hizmetlerini orada yürütebilmeniz gerekir. Düzenlemelerle otogarın arzu edilen hizmetlerin vermesi sağlanıyorsa buna da bakılacaktır. Önümüzdeki süreçte bu çalışmalar devam edecek ve belirli aşamaya gelindiğinde tabii meclis bilgilendirilecektir” diye vurguladı. 

‘BU YÖNTEMLE DEVAM EDERSEK BÜYÜK SIKINTILAR ÇIKACAKTIR’

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, “Her şeyden önce bu işin siyasi tarafı da var. Bizim de sayın başkanın da İzmir Otogarının yenilenmesi ile ilgili bir vaat vardı. Ben sayın başkana ‘otogarı yenileyeceğinizi seçim vaadi olarak ortaya koydunuz ama biz stratejik planda bununla ilgili bir madde göremedik’ diye sorduk. Geçen dönem İZBETON’a kentsel dönüşüm yetkisini oybirliği ile vermiştik. Yine aynı duyguyla Çiğli’deki ayni sermaye olarak konut alanı olan bölgeyi ‘belediye çalışanlarına konut yapma şartıyla’ oybirliği vermiştik. O gün inandığımız insanlar belediye şirketiydi. Kontrolü bizden çıktı. Bugün ortadan kaybolmuş 2 milyar TL’yi, bize inanıp tapularını veren ve yeni üye olanlarla mağdurlar ordusu oluşturduk. Şimdi ise otagarımızın üst kullanım hakkını İZULAŞ’a ayni sermaye olarak vereceğiz. Peki bizim yenileme vaadimizi neyle gerçekleştireceğiz?” diye belirtti. 

“Yıkılıp, yenisi yapılması gereken yapıyı İZULAŞ’a devrediyoruz. Zaten zarar eden bir şirketimize ayni sermaye yapıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Yıldız, “İZBETON konusunda ciddi uyarılar yapmıştık. Bizi geçmiş dönem CHP’li arkadaşlar siyaset yapmakla yargılamıştı. Keşke bizi yargılamak yerine söylediklerimizi dikkate alarak baksalardı. Çok kıymetli mallarımızı, ne hikmetse yönetimlerinin nasıl olduğu konusunda geçmiş tecrübe ile sıkıntılı bulduğumuz denetlemeden uzak olan şirketlerimize aktarmaya başladık. Bu yöntemle devam edeceksek daha büyük sıkıntılar çıkacaktır” dedi.

‘DENETLEMEYE TABİİ OLMADIĞI AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

CHP Bayraklı Meclis Üyesi İpek Kul, “Komisyonda bulunan arkadaşlarımız soruna cevap alamadı şeklinde yaklaşım doğru değildir. Komisyonumuza ilgili bürokratlar üç kez, tüm açık hatları ile birlikte gerekli açıklamaları yaptılar. Bizim çoğunluğumuzla maddenin meclis gündemine geldiği algısının önüne geçilmelidir. Bahsi geçen şirket belediyemizin iştiraki olan bir şirkettir. Sanki belediyemizin hiç alakası olmayan üçüncü bir tüzel kişilikmiş gibi algılanmasını doğru bulmuyorum. Kaldı ki bir hiçbir denetlemeye tabii olmadığı konusundaki açıklamalarda gerçeği yansıtmamaktadır. Tıpkı belediyemiz gibi kendi şirketlerimiz de Sayıştay’ın denetimine tabiidir. Dilerlerse bir İZBETON özel oturumu gerçekleştirelim. Kendileri her konuda ‘size çölde bir damla bile yağmur suyu yok’ şeklindeki yaklaşımdan vazgeçsinler ve içindekileri döksünler” diye söyledi. 

MHP Grup Başkan Vekili Bahadır Altınkeser, İzmir Otagarı’nın günümüz koşullarına uygun durumda olmadığını ifade ederken, “İZULAŞ şirketi burayı yıkıp, yenisini yapacak mı? Yoksa ufak tefek rötuşlarla geçiştirip, tekrar bu otogar İzmir’e hizmet verecek mi? İZULAŞ’ın bu konu ile ilgili kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz” diye konuştu.  

CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, “İZOTAŞ ile yapılan sözleşme 2023 yılında sonlandı ve davalar devam ediyor. Ama bizim “davaların bitmesini bekleyelim ve ardından yeni bir işletmeci bulalım’ diyebileceğimiz bir iş değil. Hukuki anlamda kaygıları anlıyorum ama buranın otogar olduğunu gözden kaçırmamak gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. 

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Özgür Kaner, “Konu davalık. Şu an hali hazırda İzmir Otogarı’nı kullanan İZOTAŞ isimli firma ile İzmir Büyükşehir arasında ilgili sözleşmenin bitmesi üzerine devam eden dava var. Hukuken bir tahliye davasını ancak kiraya veren açabilir. Biz burada ayni hak vermeyle yeni bir malik yaratıyoruz. Dolayısıyla var olan davayı direkt olarak etkileyeceğini ve taraf sıfatı değişikliğine de neden olacağını söyledik. Tahliye kesinleşmeden, İzmir’in beklediği yenilemeyi karşılamayacağı hatta akamete uğrayacağı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ