9 EYLÜL- İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, ciddi bir uyarıda bulunarak, üniversite hastanelerinden asistanların eğitimden uzaklaştırılma planlarına dikkat çekti. Kaynak, bu sürecin tıp eğitiminin kalitesini tehlikeye atabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ve üniversitelerden ayrılma durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı'na yöneltilen sorulara yanıt alamayan Kaynak, bu konuyu toplantıda tekrar gündeme getirdi. Özellikle İzmir Şehir Hastanesi'ne gönderilecek asistanlarla ilgili yasal olmayan işlemler yapıldığını iddia etti. Kaynak, Şehir Hastanelerinin eğitim ve araştırma hastanesi olmadığına vurgu yaparak, "Tıp uzmanlık eğitimi siyasi ikbal uğruna riske atılamaz" dedi.

Üniversitelerden ayrılmalarına dikkat çeken Kaynak, "Bilimsel yetkinliği yüksek, deneyimli ve başarılı öğretim üyelerinin üniversiteleri terk etmesi, üniversitelerin içini boşaltan politikaların sonucudur. Üniversite hastaneleri, bir araştırma, geliştirme, eğitim ve öğretim kurumu olmaktan çıkarılmış, sadece bir hizmet hastanesi haline getirilmiştir. Ülkemizde 208 üniversite bulunurken, dünya sıralamasında bir Türk kurumu bulunmuyor. İlk 500 kurum içinde sadece iki vakıf üniversitesi ve bir kamu üniversitesi yer alıyor" dedi.

Tıp eğitimi kalitesi düşecek Kaynak, şu an en deneyimli öğretim üyesinin aylık gelirinin 49 bin TL olduğunu, ancak Eylül 2023 itibariyle yoksulluk sınırının 43 bin 433 TL olduğunu belirtti. Bu durumun, tıp eğitimine yönelik ciddi bir risk oluşturduğunu vurguladı. Türkiye'deki 128 tıp fakültesine bu yıl 21 bin 950 öğrenci alındığını ifade eden Kaynak, toplam öğrenci sayısının 112 bine ulaştığını belirtti. Zaten eksik olan bir eğitim altyapısının, öğretim üyelerinin ayrılmasıyla daha da olumsuz etkileneceğine dikkat çekti. Bu durumun öğretim üyelerini hedef alan yanlış bir algı oluşturduğunu ifade etti.

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ne dikkat çeken Kaynak, hekimlerin buraya gönderilmesinin asistan eğitimini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Asistan listelerinin hazırlandığını ifade eden Kaynak, bu durumun hukuki olarak sorunlu olduğuna dikkat çekti. Tıp uzmanlık eğitiminin, siyasi çıkarlar uğruna riske atılamayacak kadar önemli olduğunu vurguladı. İzmir Tabip Odası olarak sağlık hizmetinin kamu yararı için kullanılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Süleyman Kaynak, 18 Eylül’de İzmir Şehir Hastanesi ile ilgili sordukları soruları da güncelledi:

  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin bugüne dek açılışını geciktiren yapısal sorunlar nelerdir, bu sorunlar konusunda nasıl bir yol izlenmiştir? Hastanenin yapısal sorunları giderilmiş midir?
  • Hastanenin altyapı özellikleri, tıbbi donanım ve yeterli personel temini bakımından son durumu nedir? Yakın ve orta vadeli gelecekte bu konularda sağlanacak değişiklikler için bir planlama yapılmış mıdır? Sunulacak sağlık hizmetinin kademeli olarak geliştirileceği bir program var mıdır?
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin açılmasıyla İzmir’deki bazı kamu hastanelerinin kapatılması veya küçültülmesine yönelik bir hedefiniz var mıdır? Varsa bu hastaneler hangileridir?
  •  İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi kadrosunda görevli olacak nihai hekim sayısı nedir? Bu hekimlerin hangi kurumlardan, hangi kriterlere göre seçilecektir? Yer değişikliği konusunda rızası olmayan hekimlerin tercihlerine saygı gösterilecek midir?
  •  Asistan hekimlerin tercih ettikleri kurumlarda nitelikli uzmanlık eğitimi alması konusunda bir önceliğiniz var mıdır? 
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nde hekim dışı görev yapacak nihai sağlık personeli sayısı nedir? Bu personel, hangi kaynaktan ve hangi kriterlere göre karşılanacaktır?
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nde ruhsata esas birimlerin ruhsatlandırma süreçleri tamamlanmış mıdır? Ruhsatlandırma süreci bitmemiş birimler hizmete sokulmuş mudur?
Kaynak: HABER MERKEZİ