9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın temel gıdada KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin bazı işletmelerce suistimal edildiği gerekçesiyle yeni düzenlemeye gitmesi üzerine lokanta fiyatları tekrar gündeme geldi. 9 Eylül Gazetesi’ne konu ile alakalı açıklamalarda bulunan İzmir Lokanta ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, suistimalin önüne geçmek için bir düzenleme yapılmasının adaletsizlikleri ortadan kaldıracağını söyledi. Lokanta esnafının durumu hakkında da konuşan Kılıç, kapatmaların devam ettiğini ve yılda bir çıkarılan fiyat listesinin artık ayda bir çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
‘DÜZENLEMENİN DETAYLARINI BİLMİYORUZ’
Doğan Kılıç, bakanlığın hazırladığı düzenlemenin detaylarını bilmediklerini ifade ederken, “Yüzde 10 KDV’nin yüzde 20, yüzde 1 KDV’nin ise yüzde 10 olma ihtimalinden söz ediliyor. Düzenleme daha yayınlanmadı. O yüzden ne olacağını bilemiyoruz. Ama KDV oranlarında artış olmaz, suistimalin önüne geçmek için bir düzenleme yapılırsa en azından adaletsizlik ortadan kalkmış olur. Şu an düzenleme hakkında net bilgi olmadığı için net konuşma da yapamıyoruz” diye konuştu.
‘AÇILANDAN ÇOK KAPANAN VAR’
“İzmir’de lokantaların kapanmaya devam ediyor” diyerek sözlerine devam eden Kılıç “Her ay açılandan çok kapatan oluyor. Özellikle işi bilmeyen esnaflar daha çabuk dükkanını kapatıyor” diye söyledi.
‘HER GELEN ZAMMI YANSITIRSAK MÜŞTERİ KALMAZ’
Piyasadaki fiyatların durması halinde esnafın fiyat yükseltmek zorunda kalmayacağını sözlerine ekleyen Kılıç, “Piyasayı durdururlarsa lokantacılar fiyat yükseltmek zorunda kalmaz. Fiyatlar artırmanın bize zararı var. Bir kere müşteri sayımız düşüyor. Onun için ben fiyatlara zam yapılması taraftarı değilim ve bizim esnafımızın tamamı böyle düşünüyor. Ama personel giderleri çok yüksek, sigorta giderler ve diğer giderler çok yüksek. Biz her gelen zammı fiyatlarımıza yansıtırsak, müşteri kalmaz. Bu ekonomik durumdan artık kurtulmamız, fiyatların durması lazım” diye belirtti.
‘TABLDOT 150’DEN AŞAĞI SATILAMAZ’
“Bugün bir tabldot yemeği işyerini çevirmek istiyorsan en düşük 150 TL’den aşağı satamazsın” diye sözlerini sürdüren Kılıç, “Bugün gevreğin fiyatı tutulmasa 15 TL’den satılacak. Ekmek 10 TL. Biz bu rakamlarla uğraşabilir miyiz? Biz yılda bir kere fiyat tarifesi çıkarırken, bu şartlarda ayda bir fiyat çıkarmamız gerekir” dedi.