Ayaz Kılınç (3), doğuştan anorektal malformasyon (ARM) hastalığıyla dünyaya geldi. Bu hastalık, bebeklerin anüsünün kapalı doğmasıyla ortaya çıkıyor ve genellikle anüsün olması gereken yere değil, farklı bir bölgeye açılmasıyla kendini gösteriyor. Kız çocuklarında vajina tarafına, erkek çocuklarında ise idrar yoluna açılabiliyor. Ayaz, önceki tedavi sürecinde İstanbul'da yaşadığı sorunların ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi'nde başarılı bir robotik cerrahi operasyonu geçirdi.
İEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emre Divarcı, ARM hastalığının doğumda fark edilmesinin ardından yapılan ameliyatların zorluklarına değinerek, robotik cerrahinin sunduğu avantajları anlattı. "Robotik cerrahi, ameliyat bölgesini 16 kat kadar büyüterek üç boyutlu görüntüleme imkanı sunuyor, bu da çok daha güvenli bir operasyon yapılmasını sağlıyor" dedi. Prof. Dr. Divarcı, robotik cerrahinin, derin ve zor ulaşılabilen bölgelere ulaşılmasını sağlayarak, Ayaz'ın kalın bağırsağının son kısmının çıkarılmasını sağladığını ifade etti.
Ayaz'ın 10-11 saat süren başarılı operasyonu sonrası sağlığına kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Divarcı, "8'er milimetrelik küçük deliklerden operasyon yaparak, karında büyük bir kesi olmadan, hasta için çok konforlu bir süreç oluşturduk" dedi. Ayrıca, anorektal malformasyonun nadir görülen bir durum olduğunun altını çizen Divarcı, "ARM, 2500-5000 canlı doğumda bir görülebilen bir hastalık" şeklinde bilgi verdi.
Ayaz'ın babası Hakan Kılınç, İstanbul'da uygulanan tedavilerle sonuca ulaşamadıklarını belirterek, "Ayaz doğduğunda anüsü kapalıydı ve ameliyat sonrası yanlış yerden açıldı. İstanbul'da çözüme ulaşamadık. Emre Hoca sayesinde robotik cerrahiyle hem anüsün yanlış yerini düzeltti hem de idrar yolundaki sıkıntıyı çözdü" dedi.