Mustafa OĞUZ - Konak’ın tarihi Basmane semtinde çalışanlar, sabah işlerine giderken “Oteller Sokağı” girişindeki kaldırımda yorganı üzerine çekmiş uyuyan 60 yaşındaki Fatma Olgun’la karşılaşıyor. Soğuk gecede yorganına sarılarak ısınmaya çalışan Olgun'un durumu, insanlıklarını kaybetmeyenlerin içini parçalıyor. Hiçbir geliri olmayan Olgun, çevredekilerin yardımıyla karnını doyurabiliyor.

Yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atlarını besledi Yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atlarını besledi

Fatma Olgun Ve Kedi

Sokaktaki kediye sahip çıkıyor, besliyor

Olgun verilen yiyecekleri kendi gibi sokakta yaşayan kediyle paylaşarak, duyarsızlaşan insanlara adeta ders veriyor.

Yaşamına ilişkin soruları yanıtsız bırakarak güncel yaşamına ilişkin konuşmayı tercih eden Fatma Olgun, Denizli’de yaşadığını, 4,5 ay önce “fakir fukara semti sahip çıkılır” düşüncesiyle İzmir’e göçtüğünü söyledi.  Kronik rahatsızlıklarının bulunduğunu ifade eden Olgun, “Hiç gelirim ve ekonomik desteğim yok. Ucuz otellerde dahi kalacak param olmadığından sokakta yaşamak durumunda kaldım” sözleriyle içerisinde bulunduğu durumu aktardı.

“Bu sokaktan her gün yüzlerce insan geçiyor, bazıları gıda, su bırakıyor. Çoğu ise görmemek için başını çeviriyor. İnsanlık ölmüş” ifadeleriyle insanların olanı görmezden gelmelerine tepki veren Fatma Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geceleri, tek sahip olduğum eşyam yorganımı başıma çekip, kaldırımda kalıyorum. Havalar soğudu çok üşüyorum. Aylardır banyo yüzü görmedim. Tek isteğim banyo yapıp üzerimde kokan kıyafetleri değiştirecek giysilerim olması ve bir otel odasında barınabilmek. Bir kadın bir insan olarak çok şeymi  istiyorum.”

Basmane Oteller Sokağı

Ödülü Oteller Sokağı

Basmane Oteller Sokağı'ndaki söveli, cumbalı ve taş işlemeli olan rengarenk otelleri 19. yüzyılın başında birer ev olarak inşa edilmiş. Kemeraltı çarşısının yarattığı hareketliliğe 1876 yılında Basmane Garı, 1936'dan itibaren de İzmir Enternasyonal Fuarı ve Kültürpark'ın eklenmesiyle bölgedeki konaklama talebi iyice artmış. Kentin köklü ailelerinin yaşadığı bu bölgedeki konutlar, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde otele dönüştürülmeye başlamış.

1950'lerden sonra yoğunlaşan göç ile birlikte bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı değişmeye başlamış. Bir süre önce bir bölümü restorasyondan geçirilerek rengarenk görünüm kazanan binaların bulunduğu “Basmane Oteller Sokağı”na 2008’de tarihe saygı ödülü verildi. Günümüzde ise Oteller Sokağı, daha çok yabancı uyruklu kişilerin kaldıkları ucuz oteller bölgesi haline dönüşmüş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ