İzmir’deki En İyi Kütüphaneler nerede? En çok gidilen kitapçı dükkanları hangileri? Gençlerin ve öğrencilerin çoğunlukla kullandığı ücretsiz yararlandığı kütüphaneler sakin ortamlarıyla  ders çalışmayı da mümkün kılıyor. Üstelik sayısız kitap eşliğinde! İzmir’in en iyi kütüphaneleri ve kitapçıları şöyle;

İzmir’deki En İyi Kütüphaneler Nerede?

  1. İzmir Milli Kütüphane
  2. Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)
  3. EGE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
  4. KENT KÜTÜPHANESİ
  5. ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ
  6. ŞATO KÜTÜPHANESİ
  7. BUCA IŞILAY SAYGIN KÜTÜPHANESİ
  8. BUCA YAHYA KEMAL BEYATLI KÜTÜPHANESİ
  9. HAVAGAZI GENÇLİK ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ
  10. AHMET PİRİŞTİNA VAPUR KÜTÜPHANESİ
  11. FETHİ SEKİN VAPUR KÜTÜPHANESİ
  12. GEZİCİ KÜTÜPHANE
  13. Necip Paşa Kütüphanesi
  14. Adile Naşit Kitaplığı

İzmir Milli Kütüphane

İzmir Milli Kütüphane

Konak’ta bulunan bu yapı, Neo-Klasik Türk Mimarisinin en önemli eserlerinden biri.

Milli Kütüphane Derneği,15 Kasım 1977 tarihinde yaptığı Genel Kurul Toplantısında bir "Vakıf" kurulmasına karar vermiştir. Dönemin Dernek Başkanı Av. Necdet ÖKLEM öncülüğünde 15 Şubat 1978 tarihinde Milli Kütüphane Vakfı kurulmuştur. "Dernek" varlığını sürdürmesine karşın "Vakıf"ın kurulmasından sonra bütün mal varlığı Vakfa devredilmiştir.Bu tarihten sonra kütüphanenin yönetimi Vakfa geçmiştir. Konak’ta tarihi bir binada çalışmalarını sürdürmektedir,

apikam

Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)

Tarihsel ve geleneksel değerleri titizlikle korumak ve değerlendirmek; şehir arşivini bir belgelikte çağdaş yöntemlerle derlemek amacıyla, arşiv ve müzenin bilimsel kriterlere göre yapılandırma projesi 2000 yılında başlatılmış,  mekan olarak 1932 yılında inşa edilen Çankaya semtindeki İzmir İtfaiyesi Merkez Binası seçilmiştir. İzmir'in geçmişten getirdiği birikimi yansıtan her türlü materyal derlenmiş ve tasnif edilmiş olarak sunulmaktadır.

İzmir Kent Arşivi'nde toplanan malzeme bilimsel yöntemlere göre tasnif edilmekte ve bilgisayar teknolojisinin bütün imkanları kullanılarak araştırmaya açık hale getirilmektedir. Kent Müzesi'nde ise kentin tarihini görsel olarak sunan bir birimdir. Kent Arşivi'nde üretilecek olan bilginin kullanıldığı sergilerle, İzmir halkının kent bilincine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Kafeteryası ile mekan kullananların ilk tercihleri arasına girmiştir,

EGE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ

EGE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ

Geniş koleksiyonu ve sessiz çalışma alanları ile öğrencilerin ve kitapseverlerin favorisi.

KENT KÜTÜPHANESİ

KENT KÜTÜPHANESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Anadolu Kulübü'nü restore ederek 2008 yılında kent hayatına kazandırdığı Kent Kütüphanesi'nde 15 bin Türkçe, 30 bin İngilizce kitap ve çocuk kitapları bölümü, kütüphane kullanıcıları için okuma salonu ve etüt odası bulunmaktadır. Üyeler kütüphaneden tek seferde 2 kitabı 21 gün süreyle ödünç alabilmektedir.

ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ

ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Yerleşkesinde açılan Araştırma Kütüphanesi’nden ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri randevu alarak yararlanmaktadır. Aynı anda 64 kişinin yararlanabildiği kütüphanede kaynaklara erişimi kolaylaştırmak adına kullanımında olan bilgisayarlar ile internete erişim imkânı sunulmaktadır. Kütüphanede 2303 Türkçe kitap açık raf sistemi ile okuyucuların hizmetine sunulmaktadır.

ŞATO KÜTÜPHANESİ

ŞATO KÜTÜPHANESİ

Şato Kütüphanesi, İzmir’e her türlü kaynağı elektronik ortamlar aracılığıyla sağlanması için kurulan ilk dijital kütüphanedir. Aynı anda 28 kişinin yararlanabildiği kütüphanemizde kaynaklara erişimi kolaylaştırmak adına okuyucularımızın kullanımına verilen tabletler ile internet erişim imkânı sunulmaktadır. 1200 Türkçe, 500 İngilizce kitap açık raf sistemi ile okuyucuların hizmetine sunulmaktadır.

BUCA IŞILAY SAYGIN KÜTÜPHANESİ

BUCA IŞILAY SAYGIN KÜTÜPHANESİ

Işılay Saygın Kütüphanesi’nde 894 Türkçe, 200 İngilizce kitap açık raf sistemi ile okuyucuların hizmetine sunulmaktadır. Üyeler kütüphaneden tek seferde 2 kitabı 21 gün süreyle ödünç alabilmektedir.

BUCA YAHYA KEMAL BEYATLI KÜTÜPHANESİ

BUCA YAHYA KEMAL BEYATLI KÜTÜPHANESİ

Buca Ufuk Mahallesi’nde Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi’nde 6396 Türkçe kitap açık raf sistemi ile okuyucuların hizmetine sunulmaktadır.

havagazı araştırma kütüphanesi

HAVAGAZI GENÇLİK ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ

Önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri yararlanabilir. Araştırma Kütüphanesinde digital veritabanları, e-kitap ve e-dergilere ulaşmak için 8 bilgisayar ve 20 tablet bulunuyor.

AHMET PİRİŞTİNA VAPUR KÜTÜPHANESİ

AHMET PİRİŞTİNA VAPUR KÜTÜPHANESİ

Türkiye'nin ilk Vapur Kütüphanesi olan Ahmet Piriştina Vapur Kütüphanesi’nde 470 adet Türkçe kitap bulunmaktadır. Ödünç kitap alanların kitap iadesini kolaylaştırmak adına Bostanlı ve Üçkuyular iskelelerine kitap sandıkları konulmuştur.

FETHİ SEKİN VAPUR KÜTÜPHANESİ

FETHİ SEKİN VAPUR KÜTÜPHANESİ

Şehit polis memuru Fethi Sekin'in isminin verildiği arabalı vapur içerisinde yer alan kütüphanede 400 adet Türkçe kitap bulunmaktadır. Üyeler kütüphaneden tek seferde 2 kitabı 21 gün süreyle ödünç alabilmektedir. Ödünç kitap alan alanların kitap iadesini kolaylaştırmak adına Bostanlı ve Üçkuyular iskelelerine kitap sandıkları konulmuştur.

GEZİCİ KÜTÜPHANE

GEZİCİ KÜTÜPHANE

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 2 adet otobüs, kütüphane olarak dizayn edilmiş olup kütüphaneye erişimi olmayan mahallelere program dahilinde gitmektedir. Gezici Kütüphanelerde 4615 Türkçe kitap bulunmaktadır.

Necip Paşa Kütüphanesi

Necip Paşa Kütüphanesi

İzmir’de bulunan en önemli kütüphanelerden biri, Tire ilçesindeki Necip Paşa Kütüphanesi. Çünkü oldukça eski ve nitelikli eserleri bünyesinde barındırıyor. 1827 yılında yapılmış bu yapı, Osmanlı döneminin ilk kütüphane örneklerinden sayılıyor. Kütüphane içerisinde iki binden fazla nadir yazma ve basma eserler bulunuyor. Bu nedenle araştırma yapmak isteyenlerin uğrak noktası.

Adile Naşit Kitaplığı

Adile Naşit Kitaplığı

Adile Naşit Parkı içerisinde yer alan bu kütüphane, Aya Peraskevi Kilisesi’nin Papaz Evi restore edilerek kuruluyor. Kütüphane üyelik sistemiyle çalışıyor ve ödünç kitap veriyor. Daha çok çocuklara özgü eserler bulunuyor.

kitapçı

EN BİLİNEN İZMİR KİTAPÇILARI

  • Pan Kitabevi.
  • Yakın Kitapevi
  • Kırmızı Kedi Kitabevi.
  • Rüzgargülü Kitap Cafe
  • İnkılap Kitabevi. 4.7
  • Arkadaş Kitabevi
  • Nar Kitap Kahve
  • Agora Kitap Kahve
  • Babil Kitap Kafe
  • Remzi Kitabevi
  • Kitapçı Bahçesi
  • Kırmızı Kedi Kitabevi
  • Kitap Kahve Eylem

Bu mekanlar, İzmir'de kitap kokusu arayan herkes için harika seçenekler sunuyor. İyi okumalar!

Kaynak: Haber Merkezi